Meillä töissä: Toimintaterapeutti Jonna Lehtinen

Lasten kanssa työskentely palkitsee

”Minulle on tärkeää, että saan työskennellä omalla kotipaikkakunnallani”, näin kokee Kuntayhtymä Kaksineuvoisessa toimiva lasten ja nuorten toimintaterapeutti Jonna Lehtinen. Hän valmistui lähihoitajaksi 2006, mutta suuntasi suoraan toimintaterapiaopintoihin valmistuen Turun AMK:sta kolmen ja puolen vuoden koulutuksen jälkeen.

”Olen aina halunnut töihin sote-alalle, ihmisten parissa työskenteleminen on minulle luontaista.” Lehtisen mukaan parasta hänen työssään on ehdottomasti lapset. ”Lasten kanssa työskentely on palkitsevaa. Lapset ovat niin aitoja.”

Lehtinen aloitti kuntayhtymässä sijaisena kesällä 2011, mutta sai vakinaisen viran jo seuraavana keväänä. Välillä jokunen vuosi on eletty kotona lasten kanssa. Töihin palattua työnantajalta on saanut joustoa lyhyemmän työpäivän tekoon, ”mikä mahdollistaa sen, että pystyn töissä antamaan parasta itsestäni, mutta virtaa jää myös kotiin ja jaksan sielläkin touhuta asioita”.

Lehtisen vastaanottotila on Kauhavan neuvolassa. Työ on kuitenkin melko liikkuvaa, sillä hän kulkee paljon kouluilla ja päiväkodeilla koko kuntayhtymän alueella. ”Teen vaihtelevasti toimintaterapia-arviointeja ja terapian toteutusta.” Lehtinen kertoo, että lapsi tai nuori ohjautuu toimintaterapeutin vastaanotolle silloin, kun hänellä on haasteita taitoalueissa, kuten hahmottamisessa, hieno- tai karkeamotoriikassa, tarkkaavuuden suuntaamisessa, toiminnanohjauksessa tai vuorovaikutustaidoissa. Toimintaterapian avulla lasta tai nuorta tuetaan yksilöllisten tavoitteiden mukaisesti hänen omat vahvuutensa huomioiden.

Työkaverit ovat kuvailleet Lehtistä iloiseksi, pirteäksi ja positiivisesti asioihin suhtautuvaksi. Huolellinen työote kuuluu hänen tapaansa toimia tässä itsenäisessä ja haastavassa työssä. ”Työssäni joudun ottamaan paljon vastuuta ja tekemään päätöksiä itsenäisesti.” Tähän haasteeseen auttaa kollegan hyvä tuki ja myös moniammatillinen tiimi. ”Työkaverit ovat ihania ja töissä on hyvä henki. Autetaan toinen toisiamme.” Lehtinen antaa arvostusta myös työn vaihtelevuudelle ja monipuolisuudelle sekä sille, että saa itse suunnitella työpäivänsä.

Erityisen palkitsevaksi Lehtinen kokee työssään hetket, ”kun huomaa lapsen kehityksen ja toimintaterapian hyödyllisyyden” tai ”kun saa lapselta kiitoksen.” Sote-alalle opiskelua pohtiville hän antaa kannustuksen: ”Työskentely ihmisten kanssa on palkitsevaa ja omasta työstä saa kiitosta.”

 

Rekrytoinnin etusivulle