Meillä töissä: Lähihoitaja-oppisopimusopiskelija Satu Alakarhu

Haaveet todeksi – alanvaihdon kautta unelma-ammattiin

”Täytän ensi vuonna 50 vuotta ja olen todella onnellinen, että pääsen opiskelemaan unelma-ammattiini ja saan samalla jo tehdä tätä työtä.” Näin perustelee alanvaihtoa tekevä Satu Alakarhu. Hän opiskelee oppisopimuksella lähihoitajaksi erikoistuen vammaistyöhön. Vajaa vuosi sitten hän etsi oppisopimuspaikkaa Lapualta ja Kauhavalta, ja tuli valituksi Kuntayhtymä Kaksineuvoiseen Fransunpuistoon.

”Olen hakeutunut alalle jo 28 vuotta sitten, mutta toisen alan työ vei silloin mennessään.” Alakarhu on työskennellyt viimeiset 30 vuotta hotelli- ja ravintola-alalla, kaupan alalla sekä toiminut myös yrittäjänä. Lähihoitajan työssä hän kokee parhaaksi vuorovaikutuksen asukkaiden kanssa sekä erilaiset ja mielenkiintoiset työpäivät. ”Olen onnekas saadessani tehdä työtä kehitysvammaisten kanssa. Työpäivien sisältö vaihtelee ja se on mukava asia.”

Erityisen palkitsevaa työssä on, ”kun koen, että olen saanut asukkaan luottamuksen”. Fransunpuistossa Alakarhun työtehtäviin kuuluu asukkaiden perushoitoa ja heidän hyvinvointinsa ylläpitämistä suunnittelemalla heille esim. aktiviteetteja. Haastavaksi työssään hän kokee haasteellisten asukkaiden käyttäytymisen ja ennalta-arvaamattomat tilanteet. Työssään häntä auttaa hyvä ongelmanratkaisutaito ja reipas työote, lisäksi hän haluaa pitää yllä positiivista henkeä. Työyhteisön parhaina puolina hän arvostaa joustavia työkavereita, joilta saa apua aina pyydettäessä.

”Vuorotyö on sopinut minulle hyvin. Olen saanut helposti yhdistettyä opiskelun ja työn sekä perhe-elämän.” Alakarhu antaa työnantajalle kiitosta hyvästä työvuorosuunnittelusta.

Alakarhun mukaan työssä auttaa jaksamaan ulkoilu: ”Harrastan maastopyöräilyä ja kävelylenkkejä.” Alakarhun perheeseen kuuluvat puoliso ja neljä poikaa, joista 23-vuotiaat kaksoset ovat jo muuttaneet pois kotoa, mutta 8- ja 9-vuotiaiden poikien kanssa riittää vielä touhua. ”Koko perhe harrastaa paljon urheilua ja teemme lasten kanssa yhdessä paljon asioita.”

Alakarhu toivoo pysyvänsä terveenä ja saavansa tehdä tätä uutta uraa vielä seuraavat 20 vuotta. Sote-alalle opiskelua pohtiville hän lähettää terveiset: ”Vaatii toki rohkeutta lähteä uudelle alalle, mutta itselle se oli helppoa, kun siitä oli haaveillut niin pitkää. Kannattaa rohkeasti etsiä sitä omaa juttua!”

 

Rekrytoinnin etusivulle