Meillä töissä: Hammaslääkäri Virve Mäkipernaa

Hymyssä suin hampaiden hoitoa vauvasta vaariin

”Minusta on mukava olla ihmisten kanssa tekemisissä, päivässä on useita potilaskontakteja ja monesti konkreettisesti näkee saman tien työnsä tulokset.” Näin kertoo työstään Kuntayhtymä Kaksineuvoisen hammaslääkäri Virve Mäkipernaa.

Vuosi oli 1996, kun viiden vuoden opintojen jälkeen Mäkipernaa valmistui Oulun Yliopistosta hammaslääkäriksi. ”Lukion jälkeen en oikein tiennyt mitä haluaisin opiskella, mutta hammaslääketiede oli yksi toivealoista.” Koko opiskelujen ajan hän koki kuitenkin pientä epävarmuutta valitsemastaan alasta – pohdinnassa olivat olleet myös lääkärin ja opettajan työt. ”Mutta sen jälkeen, kun aloitin hammaslääkärinä työelämässä, olen tykännyt tästä hommasta.”

Työurallaan Mäkipernaa siirtyi Kuntayhtymän palvelukseen 2008. ”Kaksineuvoisessa oli mahdollisuus joustavasti ja mutkattomasti sovitella työ elämäntilanteen mukaan ja teinkin muutaman vuoden lyhennettyä työviikkoa, kun omat lapset olivat pieniä.” Mäkipernaalle tärkeitä asioita ovat myös työpaikan läheisyys ja säännöllinen työaika. ”Lisäksi epassi järjestelmä on hieno ja tukee omia liikuntaharrastuksia.”

Mäkipernaa kertoo hammaslääkärin työajasta suurimman osan kuluvan kliiniseen potilastyöhön. ”Päivän aikana potilaita on keskimäärin n. 10–15 kpl, ikäjakauma vauvasta vaariin. Erilaisten ja eri-ikäisten ihmisten kohtaaminen onkin ehdottomasti työn paras puoli.  Työn varjopuoliin kuuluu jatkuvasti lisääntyvä aika tietokoneen parissa. ”Itse hammaslääkärin työ on pääosin käsityötä, tarkkaa näpertelyä ja keskittymistä vaativia toimenpiteitä.” Hän kokee vaihtelevien toimenpiteiden parissa työpäivien sujahtavan yleensä hyvin nopeasti.

Mäkipernaa arvostaa sitä, kun Kuntayhtymässä pääsee todella monipuolisesti tekemään hammaslääkärin työtä. Lisäksi ”työnantaja tukee ja kannustaa kouluttautumaan ja jatkuva ajan hermolla pysyminen onkin tärkeää hammaslääkärin työssä”.

Työyhteisöään Mäkipernaa kuvailee eteenpäin suuntautuvaksi, ja kollegoilta on aina saatavilla tukea ja konsultaatioapua. Mäkipernaa tiivistää työporukan hyviä tunnelmia pohtimalla näin: ”Hammashoidon taukohuoneesta taitaakin kuulua jatkuva puheensorina ja hersyvä nauru.” Mukavaa on myös, kun ”usein puudutusta odotellessa parannellaan potilaiden kanssa maailman asioita ja olen saanut monenlaisia hyödyllisiä vinkkejä potilailta myös itselleni”.

 

Rekrytoinnin etusivulle