Seulonnat

Rintasyöpäseulonnat

Suomessa tehdään asetuksen mukaista seulontaa rintasyövän varhaiseksi toteamiseksi. Suomalaiset 50–68-vuotiaat naiset saavat joka toinen vuosi kutsun mammografiaseulontaan. Terveystalo tuottaa rintasyöpäseulontaa sopimuskunnilleen. Kutsukirje tulee postitse noin kaksi viikkoa ennen kuvausta.

Kohdunkaulan syövän seulonta

Kaikki 30–60-vuotiaat naiset kutsutaan kohdunkaulan syövän ehkäisemiseksi ja varhaistoteamiseksi suoritettavaan seulontatutkimukseen viiden vuoden välien. Tutkimus on maksuton ja siihen tulee henkilökohtainen kutsukirje.  Kutsukirjeessä on kerrottu sinulle valmiiksi varattu aika. Voit muuttaa aikaa kutsukirjeessä olevan linkin kautta toi soittamalla oman alueesi perhesuunnitteluneuvolaan. Huomaathan, että seulonta-aika tulee käyttää sen kalenterivuoden aikana, kun saat kutsun.

Näytteen tutkinut laboratorio lähettää jokaiselle tutkimukseen osallistuneelle kirjeitse tutkimuksen tuloksen ja tarvittaessa ohjaa jatkotutkimuksiin.

Jos sinulla on turvakielto, kutsua ei lähetetä.

Suolistosyöpäseulonta

Vuoden 2022 alusta lähtien kuntien on seulonta-asetuksen uusimman lisäyksen mukaisesti järjestettävä suolistosyövän seulonta 56-74-vuotiaille kahden vuoden välein. Ohjelma laajenee kutsuttavien ikäryhmien osalta asteittain ja kattaa koko 56-74-vuotiaiden kohderyhmän vuodesta 2031 eteenpäin.

Syöpäseulonnat ovat osa terveydenhuoltolain mukaista ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa, joihin osallistuminen on seulottavalle vapaaehtoista ja maksutonta.

 

16.12.2021

Yhteystiedot