Perhevalmennus

Perhevalmennuksen tavoitteena on valmentaa perhettä synnytykseen, imetykseen, lapsen hoitoon ja kasvatukseen sekä vanhemmuuteen. Poikkeustilanteesta johtuen perhevalmennus on kokonaan sähköisessä muodossa. Voit tutustua perhevalmennukseen sinulle sopivana ajankohtana ja aiheisiin on aina mahdollisuus palata myös neuvolakäynneillä.

Kuntayhtymä Kaksineuvoisen alueen asukkaat käyttävät esim. Seinäjoen keskussairaalan tai Keski-Pohjanmaan keskussairaalan palveluita.

 

Perhevalmennusmateriaalit

 

Odottavien vanhempien suun hoito 

Ensimmäistä lasta odottavan perheen terveystarkastuksiin sisältyy asetuksen (338/2011) mukaan suun terveydentilan selvittäminen ja hoidon tarpeen arvioiminen.

Vanhemmat varaavat ajan suuhygienistille perhevalmennukseen kuuluvaan  maksuttomaan hoidon tarpeen arvioon ja neuvontaan. 

Tai antavat terveydenhoitajalle luvan lähettää tiedot suuhygienistille, joka lähettää ajan odottavalle parille.

Tavoitteena on, että vanhempien suu ja hampaat ovat terveet ennen lapsen syntymää.

Odottavien vanhempien käynti suun terveydenhuoltoon olisi hyvä varata heti raskauden alkuvaiheessa.

Hammashoitolan ajanvaraus p. 06 2412 4763.

 

Raskausajan hormonitoiminnan muutokset aiheuttavat monenlaisia muutoksia myös suussa.

Äidin monipuolinen ravinto on parasta myös lapsen kehittyville hampaille.

Lapsella on oikeus terveeseen suuhun elämän alusta lähtien. Vanhempien suuhygieniatavat, ruokailutottumukset ja asenteet siirtyvät lapselle opitun esimerkin kautta.

Hampaiden reikiintyminen on tarttuva tauti, joka tarttuu syljen välityksellä aikuisesta lapseen. Tartunnan voi saada heti, kun ensimmäinen hammas on puhjennut esim. ruokailuvälineiden välityksellä.

Vältä suukottelua suulle, tutin ”puhdistamista” omassa suussa, ruuan maistamista samalla lusikalla ja ruuan jäähdyttämistä puhaltamalla.

Vanhempien säännöllinen xylitolin käyttö estää reikä-bakteerin tarttumista vauvan suuhun. Sokeri on bakteerien ravintoa ja sokerin käytön välttäminen auttaa parhaiten estämään reikä-bakteerin asettumisen lapsen suuhun.

Toteutuvatko seuraavat asiat teidän perheellä? 

  • Hampaat harjataan fluori-hammastahnalla aamuin illoin.
  • Hammasvälit puhdistetaan illoin ennen hampaiden harjausta.
  • Ruokaillaan säännöllisesti vain ruoka-aikoina:  aamupala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala.
  • Vältetään napostelua ja makeat nautitaan jälkiruokana.
  • Aterian päälle otetaan xylitol-purkka tai -pastilli kolme kertaa päivässä.
  • Janoon juodaan vettä.
  • Ei tupakoida, eikä nuuskata.

Mitä useampi asia toteutuu, sitä paremmat mahdollisuudet  perheellänne on  terveeseen ja  iloiseen hymyn!
 

Lapsen suun hoito 

Vastuu lapsen suun terveydestä on vanhemmilla. Käypä hoito -suosituksen mukaan huoltajien tulisi valvoa yläkouluikään asti, että lapsen hampaat tulevat riittävän puhtaiksi. Huolellisella hampaiden puhdistuksella voidaan ehkäistä niin reikiintymistä, ientulehduksia kuin muitakin suusairauksia.

Hampaiden harjaus ja fluorihammastahnan käyttö aloitetaan heti ensimmäisen maitohampaan puhjettua. Puhkeavien ja vastapuhjenneiden hampaiden purupinnat on puhdistettava erityisen huolellisesti. Lapsen motoriset taidot kehittyvät vasta kouluiässä sellaiselle tasolle, että hän kykenee itsenäisesti puhdistamaan hampaat huolellisesti.

Hampaat harjataan aamuin illoin. Alle 3-vuotiaille on suositeltavaa annostella kahdesti päivässä sipaisu tai riisiryynin kokoinen pieni määrä fluorihammastahnaa, jossa on 1 000 ppm fluoridia.

 

TERVEELLÄ SUULLA ON HELPPO HYMYILLÄ 

Iloisia suunhoitohetkiä!  t. Hammashoitolan väki

 

Täältä lisää tietoa suun hoidosta:

I Love Suu I Suunterveys I Hampaiden hoito

Raskaus ja suunterveys | Hammaslääkäriliitto (hammaslaakariliitto.fi)

Vauvan suunterveys | Hammaslääkäriliitto (hammaslaakariliitto.fi)

 

Synnytys ja ensihetket

Seinäjoen keskussairaala on koonnut alla olevat videot lasta odottavia perheitä varten. Videoiden kautta pääset tutustumaan synnytyssairaalaan, ja saat ohjeita sairaalaan saapumisesta. Videoissa käydään läpi myös synnytyksen etenemistä sekä ensihetkiä sairaalassa.

Seinäjoen keskussairaala:

Tilojen esittely

Synnytykseen valmistautuminen

Kivunlievitys kotona

Kivunlievitys sairaalassa

Synnytys

Kultaiset ensihetket

Seinäjoen keskussairaala aloittaa tutustumiskäynnit jälleen 14.10.2021 klo 14.00. Jatkossa käynnit järjestetään aina torstaisin klo 14.00–15.00. Etukäteisilmoittautumista ei tarvita, lähtö synnytyssalin aulasta (ovi P7), josta kätilö tulee noutamaan. Käynnillä noudatetaan voimassa olevaa maskisuositusta ja turvavälejä. Tarkista tutustumisten ajankohtainen tilanne nettisivuilta.

Keski-Pohjanmaan keskussairaala järjestää virtuaalisia synnytysvalmennuksia ja synnytysosaston virtuaalisia tutustumisia lasta odottaville perheille. Näihin tulee varata aika. Nämä valmennukset ovat tarkoitettu Keski-Pohjanmaan keskussairaalaan synnyttämään meneville perheille.

Keski-Pohjanmaan keskussairaala:

Synnytysvalmennus

 

Imetys

Rintamaito on tutkitusti ihanteellisinta ravintoa pienelle vauvalle, sillä se sisältää D-vitamiinia lukuun ottamatta kaikki vauvan tarvitsemat ravintoaineet oikeassa suhteessa ja muodossa. Se riittää yleensä ainoaksi ravinnoksi täysiaikaisena ja normaalipainoisena syntyneelle vauvalle yksilölliset tarpeet huomioiden 4-6 kk ikään saakka.

Neuvolan tehtävänä on tukea perhettä koko imetystaipaleen ajan, ja tästä syystä on tärkeää jakaa tietoa imetyksestä jo raskausaikana.

Video imetyksestä

Neuvolan lisäksi imetystukea on saatavilla mm.

Tukea ja tietoa imetykseen – Etelä-Pohjanmaan Sairaanhoitopiiri (epshp.fi)

Imetyksen tuki ry (imetys.fi)

 

Vauva-aika

Vanhemmilla on usein jo raskausaikana vauvaan kohdistuvia tunteita, ajatuksia ja toiveita. Olet saattanut miettiä miltä vauva näyttää ja kuinka kotona alkaa sujumaan.

Usein vauvat ovat aluksi rytmittömiä, syövät ja nukkuvat, kun parhaalta tuntuu. Vähitellen arkeen alkaa muodostua tietty rytmi. Samoina toistuvat arjen rutiinit ovat vauvalle tärkeitä. Niiden kautta vauva oppii uusia asioita maailmasta ja itsestään sekä ennakoimaan tuttuja tapahtumia. Vauvan käsittely ja hoitaminen voi aluksi tuntua vanhemmista kömpelöltä ja vieraalta. Anna harjoittelulle aikaa ja ole maltillinen.

Vauvan perushoitoon (mm. navanhoito) liittyviin asioihin voit tutustua Terveyskylän Naistalon sivuilla alla olevan linkin kautta. Muistathan, että voit kysyä aina lisää myös neuvolasi terveydenhoitajalta.

Vauvan perushoito | Naistalo.fi | Terveyskylä (terveyskyla.fi)

Riittävän perushoidon lisäksi vauva tarvitsee läheisyyttä, ja myös nauttii saamastaan huomiosta. Sylissä pitämisellä, läsnä olemisella ja kaikella yhdessä tekemisellä vahvistetaan varhaisen vuorovaikutuksen muodostumista. Yhdessä vietetyn ajan myötä vanhemmat myös oppivat tulkitsemaan herkästi vauvan viestejä ja vastaamaan vauvan tarpeisiin johdonmukaisesti. Riittävän hyvä varhainen vuorovaikutus ei vaadi mitään erityisiä taikatemppuja. Tutut rutiinit, perustarpeista huolehtiminen, rakkauden ja läheisyyden saaminen sekä turvallisten rajojen asettaminen luovat oivan perustan varhaisvuosien hyvälle kasvulle.

Jokainen vanhempi voi tuntea itsensä välillä uupuneeksi ja riittämättömäksi. Asia kannattaa ottaa puheeksi neuvolassa.

Voit lukea lisää vanhemmuudesta ja varhaisesta vuorovaikutuksesta mm. Mannerheimin lastensuojeluliiton verkkosivuilta alla olevan linkin kautta.

Vanhemman hyvinvointi – Mannerheimin Lastensuojeluliitto (mll.fi)

Vauva kehittyy vuorovaikutuksessa vanhempien kanssa – Mannerheimin Lastensuojeluliitto (mll.fi)

 

Hyödyllistä lisätietoa

Lapsiperheille suunnattujen palveluiden tarkoituksena on tukea koko perhettä. Apua ja tukea on saatavilla mm. vanhemmuuteen, varhaiseen vuorovaikutukseen tai arjen haasteisiin.

Lue lisää Kuntayhtymä Kaksineuvoisen lapsi- ja perhepalveluista

Lapsen syntyessä ja kasvaessa vanhemmilla on oikeus perhevapaisiin sekä erilaisiin Kelan maksamiin etuuksiin. Oheiseen muistilistaan on koottu yleisimmät perhe-etuudet aikajärjestyksessä.

Pikaopas perhe-etuuksiin

Yhteystiedot