Ohjeet kotikaranteeniin määrätyille

Sinut on määrätty tartuntatautilain (1227/2016) perusteella karanteeniin koronavirustartuntojen (COVID-19) leviämisen hillitsemiseksi. Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista, sillä osa infektiosairauksista voi tarttua jo ennen varsinaisten oireiden puhkeamista. Karanteenilla estetään mahdollisen tartunnan leviäminen muihin henkilöihin. Karanteeniin liittyviä ohjeita tulee noudattaa, jotta ei altisteta muita mahdolliselle tartunnalle. Karanteeniin asettaminen ei automaattisesti tarkoita, että olisit saanut tartunnan. Kyseessä on varotoimi, jolla rajoitetaan liikkumistasi, kunnes tiedetään, onko virukselle altistuminen aiheuttanut tartunnan.

Karanteenissa olevan tulee pysyä kotona ja välttää lähikontaktia perheen ulkopuolisiin ihmisiin. Muu perhe voi muuten elää normaalia elämää. Perheenjäsenet eivät ole karanteenissa, koska he eivät ole olleet lähikontaktissa koronavirukseen sairastuneeseen. Tilanne muuttuu, jos altistunut sairastuu.

  • Karanteeniin määrätyn henkilön tulee pysytellä kotona ja olla tavoitettavissa.
  • Karanteenissa olevan henkilön pitää välttää lähikontaktia perheen ulkopuolisiin ihmisiin. Ulos voi mennä, jos ei mene muiden ihmisten lähelle (varomatka tulee olla vähintään useampi metri), mielellään ulkoilu omassa pihapiirissä. Työhön, kouluun, päiväkotiin, harrastuksiin, kauppaan tai muihin julkisiin tiloihin ei saa mennä. Kaikki ajanvaraukset tulee siirtää. Karanteeniin asetettu henkilö tai hänen perheenjäsenensä eivät saa kutsua vieraita kotiin.
  • Mahdollisuuksien mukaan voit nukkua yksin omassa huoneessasi. Huoneen voi tuulettaa aamuisin ja iltaisin avaamalla ikkunaa noin 15 minuutin ajaksi. Samassa taloudessa asuviin muihin henkilöihin voi pyrkiä välttämään tarpeetonta lähikontaktia, parin metrin turvavälistä voi tällöin huolehtia.
  • Pyydä, että ruokaostokset hoitaa joku toinen henkilö, joka ei ole karanteenissa. Ostokset voi jättää ulko-ovelle.
  • Muista hyvä yskimis- ja käsihygienia. Pese kätesi huolellisesti saippualla ja käytä käsihuuhdetta.
  • Tartuntatautipäiväraha korvaa ansionmenetystä, sitä haetaan Kelalta. Hakemusta varten tarvitset tartuntatautilääkärin tekemän kirjallisen karanteenipäätöksen. Lisätietoa www.kela.fi. Karanteenipäätös lähetetään sinulle postitse.
  • Karanteenin määrännyt lääkäri määrittää karanteenin keston, yleensä karanteeni kestää 14 vuorokautta altistumisesta. Karanteeni jatkuu loppuun saakka normaalisti, vaikka välillä otettu covid-näytteen vastaus olisi negatiivinen. Koronanäyte kertoo aina senhetkisen tilanteen. Myös viruserittävyys voi olla alkuvaiheessa sen verran matalaa, että saatu tartunta ei välttämättä näy ensimmäisessä testissä. Jos oireet alkavat tai oireilu jatkuu, tulee ottaa yhteyttä ajanvaraukseen.
  • Henkilön tulee olla täysin oireeton karanteenin päättyessä. Mikäli aiemmin ilmoitettuna karanteenin päättymispäivänä on vielä oireita, tulee varata aika uuteen koronanäytteenottoon.

Koronaviruksen (COVID-19) arvioitu itämisaika on 2-14 vuorokautta, keskimäärin noin 5-7 päivää. Koronavirus voi tarttua ihmisestä toiseen pisaratartuntana. Tartunnan saanut voi levittää tautia jo 1-2 vuorokautta ennen oireiden alkua.

Mikäli sinulle tulee karanteenin aikana oireita: kuume, kurkkukipu, nuha, yskä, hengenahdistus, maku- tai hajuaistin häiriöt, väsymys, lihaskivut, päänsärky, pahoinvointi, vatsakipu ja ripuli, tai huomaat voinnissasi muutosta aiempaan, ota yhteyttä Kauhavan hyvinvointikeskukseen.