Ohjeet kotikaranteeniin määrätyille

Sinut on määrätty karanteeniin koronavirustartuntojen (COVID-19) leviämisen hillitsemiseksi. Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista, sillä osa infektiosairauksista voi tarttua jo ennen varsinaisten oireiden puhkeamista. Karanteenilla estetään mahdollisen tartunnan leviäminen muihin henkilöihin. Karanteeniin liittyviä ohjeita tulee noudattaa, jotta ei altisteta muita mahdolliselle tartunnalle. Karanteeniin asettaminen ei automaattisesti tarkoita, että olisit saanut tartunnan. Kyseessä on varotoimi, jolla rajoitetaan liikkumistasi, kunnes tiedetään, onko virukselle altistuminen aiheuttanut tartunnan.

Altistuneen tulee seurata oireiden ilmaantumista 10 vuorokautta altistuksen jälkeen. Jos oireita ilmaantuu, tulee testiin varata aika. Koronaviruksen (COVID-19) arvioitu itämisaika on 2–14 vuorokautta, keskimäärin noin 4–5 päivää. Koronavirus voi tarttua ihmisestä toiseen pisaratartuntana. Tartunnan saanut voi levittää tautia jo 1–2 vuorokautta ennen oireiden alkua.

Karanteenissa olevan tulee pysyä kotona ja välttää lähikontaktia perheen ulkopuolisiin ihmisiin. Jos muu perhe ei ole karanteenissa he voivat elää muutoin normaalia elämää, koska he eivät ole olleet lähikontaktissa koronavirukseen sairastuneeseen. Tilanne muuttuu, jos altistunut sairastuu.

  • Pysyttele kotona ja varmista, että olet tavoitettavissa.
  • Vältä lähikontaktia perheen ulkopuolisiin ihmisiin. Ulos voit mennä, jos et mene muiden ihmisten lähelle (varomatka tulee olla vähintään useampi metri), mielellään ulkoilu omassa pihapiirissä. Työhön, kouluun, päiväkotiin, harrastuksiin, kauppaan tai muihin julkisiin tiloihin ei saa mennä. Kaikki ajanvaraukset tulee siirtää. Sinä tai perheenjäsenesi ette saa kutsua vieraita kotiin.
  • Mahdollisuuksien mukaan voit nukkua yksin omassa huoneessasi. Huoneen voi tuulettaa aamuisin ja iltaisin avaamalla ikkunaa noin 15 minuutin ajaksi. Samassa taloudessa asuviin muihin henkilöihin voit pyrkiä välttämään tarpeetonta lähikontaktia, parin metrin turvavälistä voi tällöin huolehtia.
  • Pyydä, että ruokaostokset hoitaa joku toinen henkilö, joka ei ole karanteenissa. Ostokset tulee jättää ulko-ovelle.
  • Muista hyvä yskimis- ja käsihygienia. Pese kätesi huolellisesti saippualla ja käytä käsihuuhdetta.
  • Tartuntatautipäiväraha korvaa ansionmenetystä, sitä haetaan Kelalta. Hakemusta varten tarvitset tartuntatautilääkärin tekemän kirjallisen karanteenipäätöksen. Jos tarvitset karanteenipäätöksen ole yhteydessä terveyskeskukseen. Karanteenipäätös lähetetään sinulle postitse. Lisätietoa: kela.fi.

Karanteenin kesto on 10 vuorokautta viimeisen altistumisen jälkeen. Karanteeni jatkuu määrätyn ajan, vaikka karanteenin aikana otettu koronatesti olisi negatiivinen. Testi kertoo aina senhetkisen tilanteen, myös viruserittävyys voi olla aluksi sen verran matala, että saatu tartunta ei välttämättä näy ensimmäisessä testissä. Jos oireilu jatkuu, tulee varata aika uuteen koronatestiin. Karanteenin päättyessä tulee olla täysin oireeton, tarvittaessa voit tällöin tehdä kotitestin.

Mikäli sinulle tulee karanteenin tai altistumisen jälkeen 10 vuorokauden sisällä oireita: kuume, kurkkukipu, nuha, yskä, hengenahdistus, maku- tai hajuaistin häiriöt, väsymys, lihaskivut, päänsärky, pahoinvointi, vatsakipu ja ripuli, tai huomaat voinnissasi muutosta aiempaan, ota yhteyttä.

Yhteystiedot:

 

 

13.1.2022