Eristysohjeet

Ohjeet positiivisen koronatuloksen saaneelle

Eristys

Olet saanut tiedon positiivisesta koronatestituloksesta. Positiivisen tuloksen saanut määrätään eristykseen ja muut samassa asunnossa asuvat karanteeniin. Eristyksen ja karanteenin tavoitteena on estää koronavirusta leviämästä. Sinun tulee jäädä eristykseen 10 vuorokauden ajaksi oireiden alusta ja oireettomilla testipäivästä laskien, sinun tulee pysyä kotona koko eristyksen ajan, vaikka olisit hyvävointinen. Eristyksen aikana sinun tulee välttää lähikontaktia muihin ihmisiin, et siis saa mennä esimerkiksi työpaikalle, kouluun, päiväkotiin, harrastuksiin, kauppaan tai muihin julkisiin tiloihin. Sinä tai perheenjäsenesi ette saa kutsua vieraita kotiin. Tartuntariskin vähentämiseksi, sinun olisi hyvä mahdollisuuksien mukaan oleskella eri huoneessa kuin muut tai pitää etäisyyttä muihin samassa taloudessa asuviin. Hyvä käsi- ja yskimishygienia ovat tärkeitä. Pyydä, että ruokaostokset hoitaa joku toinen henkilö, joka ei ole eristyksessä/karanteenissa. Ostokset tulee tällöin jättää ulko-ovelle.

Jos sinulla on oireita vielä 10. vuorokautena tai sen jälkeen, pysy kotona ja ole tarvittaessa yhteydessä terveyskeskukseen eristyksen jatkon vuoksi. Oireettomuus tarkoittaa, että kuume on poissa ja muut oireet ovat selvästi vähenemässä. Jos ainoa oire on haju- tai makuaistin muutos tai lievä ärsytysyskä, ei eristystä tarvitse jatkaa.

Perheenjäsenet

Samassa taloudessa asuvien tulee jäädä karanteeniin 10 vuorokauden ajaksi positiivisen perheenjäsenen oireiden alusta tai oireettomilla testipäivästä laskien. Karanteenin aikana vältä lähikontaktia perheen ulkopuolisiin ihmisiin. Lue tästä Ohjeet kotikaranteeniin määrätyille – Kaksineuvoinen

Jos karanteenissa oleva saa oireita (kuume, kurkkukipu, nuha, yskä, hengenahdistus, maku- tai hajuaistin häiriöt, väsymys, lihaskivut, päänsärky, pahoinvointi, vatsakipu ja ripuli) tulee hänen varata testiin aika. Jos samassa taloudessa toinen tai useampi henkilö saa positiivisen koronatestituloksen, muiden perheenjäsenten, jotka eivät vielä ole sairastuneet, karanteeniaika lasketaan uudelleen viimeisimpänä sairastaneen oireiden alusta 10 vrk. Karanteenin päättyessä tulee olla oireeton. Oireeton voi tehdä kotitestin karanteenin lopussa.

Ilmoita altistuneille

Sinun on hyvä iImoittaa työpaikalle/kouluun/päiväkotiin ja henkilöille, joiden kanssa olet ollut tiiviimmin tekemisissä tartuttavuusaikana (48h ennen oireiden alkua positiivisen testituloksen saamiseen saakka), jotta tietävät seurata oireita 10 vrk altistumisesta. Jos oireita ilmenee, tulee jäädä kotiin ja hakeutua testiin. Altistuneen on hyvä kiinnittää erityistä huomioita koronasuosituksiin eli pitää lähikontaktit minimissä, välttää tarpeettomia kokoontumisia sekä huolehtia maskin käytöstä (kirurginen maski tai FFP2 maski), 2 metrin turvaväleistä ja käsihygieniasta. Jos tartuttavuusaikana teillä on ollut vieraita yökylässä, tulee heidän ottaa yhtyettä terveyskeskukseen.

Eristys ja karanteenipäätös

Jos sinulla tai perheenjäsenelläsi on tarve tartuntatautipäivärahalle töistä poissaolon vuoksi, ole yhteydessä terveyskeskukseen, jotta saat eristys- ja karanteenipäätökset, päätös lähetetään sinulle postitse. Lisätietoja tartuntatautipäivärahasta www.kela.fi/tartuntatauti

Sairastaminen

Jos sinulla on varmistettu koronavirustauti, jonka oireet ovat lieviä etkä kuulu vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin, voit sairastaa kotona. Sairaana ollessa lepo ja riittävä nesteiden nauttiminen on tärkeää. Kuumetta ja särkyä voit lievittää apteekista ilman reseptiä saatavilla lääkkeillä. Koronavirustauti voi altistaa tukoksille. Ota yhteyttä terveyskeskukseen, jos tiedät, että sinulla on koronavirustaudin lisäksi muita riskitekijöitä verisuonitukoksille tai olet raskaana, riskiryhmään kuuluvien tulee ottaa muita herkemmin yhteyttä terveyskeskukseen. Vakavan koronavirustaudin riskiryhmät (www.thl.fi)

Ota heti yhteyttä, jos yleistilasi heikkenee tai sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta. Yleistilan heikkeneminen tarkoittaa, että et esimerkiksi pysty huolehtimaan riittävästä nesteytyksestä tai heikotuksen vuoksi sinun on vaikea nousta vuoteesta. Ota yhteyttä, jos oireet ensin häviävät, mutta palaavat sitten kuumeen ja pahemman yskän kera tai olet huolissasi voinnistasi.

Yhteystiedot:

Kauhavan hyvinvointikeskus
puh. 06 2412 4553 ma-pe klo 8-15 (korona asioissa valitse vaihtoehto 3)
puh. 06 2412 4555 iltaisin klo 15-20, viikonloppuisin ja arkipyhisin klo 9-18
Päivystysapu 116 117 (24h)
Hätätapauksessa soita 112

 

 

13.1.2022