Positiivinen koronatestitulos ja altistuminen

 

Kaksineuvoinen luopuu karanteeni- ja eristyspäätöksistä

Maanantaista 24.1. lähtien Kuntayhtymä Kaksineuvoisessa noudatetaan seuraavia eristys-, karanteeni- ja testausohjeita.

 

Positiivisen testituloksen saanut:

Positiivisen kotitestituloksen tai PCR-testituloksen saaneen tulee jäädä 5 päiväksi kotiin (aika lasketaan oireiden alusta tai oireettomalla positiivisen testin tekemisestä lähtien), kun oireet ovat lievät. Mikäli sen jälkeen on edelleen kuumetta tai voimakkaita oireita, tulee henkilön pysyä edelleen kotona, kunnes oireet ovat olleet lieviä vähintään 2 päivän ajan. Ohjeistus koskee sekä rokotettuja että rokottamattomia. Kuntayhtymästä ei tehdä enää virallisia eristyspäätöksiä vaan henkilö jää sairauslomalle joko omalla ilmoituksella, sairauslomatodistuksella tai jää etätyöhön, jos se on mahdollista. Jos henkilö tarvitsee sairauslomatodistusta, on otettava yhteyttä työterveyshuoltoon tai omaan terveyskeskukseen. Töihin, kouluun, harrastuksiin, kyläilemään tai asioille ei voi mennä. Ole herkästi yhteydessä terveyskeskukseen, mikäli olet raskaana, sinulla on vakavalle koronavirustaudille tai tukoksille altistavia riskitekijöitä. Kun taudista on tervehtynyt voi palata töihin, kouluun yms., vaikka muu perhe vielä sairastaisi.

Positiivisen tuloksen tehneelle altistunut:

Tarkkaile vointiasi.

Jos olet oireeton, jää etätöihin, jos mahdollista. Käytä kasvomaskia ja vältä kontakteja, jos sinun on välttämätöntä lähteä kodin ulkopuolelle tai töihin. Oireeton lapsi tai nuori voi mennä kouluun tai päiväkotiin.

Jos saat oireita, suosittelemme, että vältät kodin ulkopuolisia kontakteja ja teet kotitestin. Jos kotitestin tulos on negatiivinen, mutta sinulla on oireita, sinun tulisi välttää kontakteja vähintään viiden vuorokauden ajan tai niin pitkään, että oireet ovat väistyneet.
Terveydenhuollossa tehtävään PCR-testiin ohjataan vain vaikeista koronataudin oireista kärsivät henkilöt (esim. korkea kuume), raskaana olevat, yli 70-vuotiaat, lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat kaiken ikäiset ja sote-työntekijät. PCR-testejä otetaan vain lääketieteellisin perustein, ei pelkästään koronapassia varten.

Lievät oireet:

Koronainfektioon kuuluu normaalisti influenssan kaltaisia oireita, kuten lämpöilyä ja kuumetta, päänsärkyä, lihas- ja nivelkipua, kurkkukipua, nuhaa ja yskää sekä väsymystä. Toisinaan voi olla pahoinvointia ja ripuliakin. Voimakkaimmat oireet kestävät yleensä 1–3 päivää ja lievittyvät sen jälkeen.

Lievissä oireissa ei ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon. Aikuiset voivat palata töihin ja lapset päivähoitoon/kouluun, kun on ollut 2 päivän ajan kuumeeton ja muut oireet ovat selkeästi lievittymässä. Koronan jälkeen on tavallisesti kuivaa ärsytysyskää, mikä ei estä arkeen palaamista.

Jos oireet pitkittyvät yli tavanomaisesta tai alkavat vaikeutua uudelleen, ota yhteyttä puh. 06 2412 4553 (ma-pe klo 8–15) tai 06 2412 4555 (ma-pe klo 15–20, la-su klo 9–18).

 

Voimakkaat oireet:

Oireet ovat voimakkaita esimerkiksi silloin, jos kuume nousee korkealle (yli 38,5 astetta) ja pysyy korkealla yli 3pv ajan, kuume nousee uudelleen oltuaan välillä pois, hengittäminen on raskasta, puhuminen on vaikeutunutta tai yleistila laskee niin ettei jaksa olla jalkeilla.

Jos sinulla on voimakkaita oireita, ota aina yhteyttä Kauhavan hyvinvointikeskukseen puh. 06 2412 4553 (ma-pe klo 8–15) tai 06 2412 4555 (ma-pe klo 15–20, la-su klo 9–18).

 

Päivystysapu (24h) 116 117

Hätätilanteessa soita 112.

 

14.3.2022

Yhteystiedot

Kauhavan hyvinvointikeskus

ma-pe klo 8-15 puh. 06 2412 4553(korona asioissa valitse vaihtoehto 3)

 

iltaisin klo 15-20, viikonloppuisin/pyhisin klo 9-18 puh. 06 2412 4555

 

Päivystysapu (24h) 116 117

Hätätapauksessa soita 112