Epäiletkö koronavirustartuntaa?

 

Voit tehdä omaolossa Koronavirustaudin oirearvion (omaolo.fi)

 

Koronaviruksen oireita voivat olla:

 

Jos epäilet saaneesi tartunnan, suosittelemme, että pysyt kotona ja vältät kontaktia muihin ihmisiin.

Jos olet perusterve ja sinulla on lieviä hengitystieoireita ja yleisvointisi on hyvä, ei yleensä ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä hakeutua terveydenhuollon koronavirustestiin. PCR-testejä otetaan enää vain lääketieteellisin perustein. Suosittelemme, että vältät vapaaehtoisesti kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden vuorokauden ajan. 

 

Hakeudu koronavirustestiin terveyskeskukseen, jos sinulla on vaikeita koronataudin oireita (esim. korkea kuume) tai kuulut johonkin alla olevaan ryhmään ja sinulla on lieviäkin hengitystieoireita tai koronavirusinfektioon sopivia oireita:

  • olet raskaana
  • olet yli 70-vuotias
  • kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään sairauden tai lääkityksen takia (Vakavan koronavirustaudin riskiryhmät – THL)
  • työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä

 

 

Suosittelemme kotitestausta kaikille, joilla on hengitystieinfektion oireita, kuten kuumetta, nuhaa tai yskää. Koronaviruksen antigeeni-kotitestit eivät välttämättä tunnista omikronmuunnosta yhtä herkästi aiempiin variantteihin verrattuna, joten suosittelemme toistamaan kotitestin uudestaan muutaman päivän kuluttua, mikäli hengitystieinfektion oireet jatkuvat. Lisätietoa kotona tehtävistä koronatesteistä löytyy THL:n verkkosivuilta. On kuitenkin tärkeää, että vältät oireisena kontakteja ainakin viiden vuorokauden ajan, vaikka kotitesti olisi negatiivinen.

Muistathan sairastaa kotona! Oireisena kontakteja on vältettävä, vaikka kotitestin testitulos olisi negatiivinen.

 

Positiivisen testituloksen saanut:

Positiivisen kotitestituloksen tai PCR-testituloksen saaneen tulee jäädä 5 päiväksi kotiin (aika lasketaan oireiden alusta tai oireettomalla positiivisen testin tekemisestä lähtien), kun oireet ovat lievät. Mikäli sen jälkeen on edelleen kuumetta tai voimakkaita oireita, tulee henkilön pysyä edelleen kotona, kunnes oireet ovat olleet lieviä vähintään 2 päivän ajan. Ohjeistus koskee sekä rokotettuja että rokottamattomia. Kuntayhtymästä ei tehdä enää virallisia eristyspäätöksiä vaan henkilö jää sairauslomalle joko omalla ilmoituksella, sairauslomatodistuksella tai jää etätyöhön, jos se on mahdollista. Jos henkilö tarvitsee sairauslomatodistusta, on otettava yhteyttä työterveyshuoltoon tai omaan terveyskeskukseen. Töihin, kouluun, harrastuksiin, kyläilemään tai asioille ei voi mennä. Ole herkästi yhteydessä terveyskeskukseen, mikäli olet raskaana, sinulla on vakavalle koronavirustaudille tai tukoksille altistavia riskitekijöitä. Kun taudista on tervehtynyt voi palata töihin, kouluun yms., vaikka muu perhe vielä sairastaisi.

Positiivisen tuloksen tehneelle altistunut:

Tarkkaile vointiasi.

Jos olet oireeton, jää etätöihin, jos mahdollista. Käytä kasvomaskia ja vältä kontakteja, jos sinun on välttämätöntä lähteä kodin ulkopuolelle tai töihin. Oireeton lapsi tai nuori voi mennä kouluun tai päiväkotiin.

Jos saat oireita, suosittelemme, että vältät kodin ulkopuolisia kontakteja ja teet kotitestin. Jos kotitestin tulos on negatiivinen, mutta sinulla on oireita, sinun tulisi välttää kontakteja vähintään viiden vuorokauden ajan tai niin pitkään, että oireet ovat väistyneet.
Terveydenhuollossa tehtävään PCR-testiin ohjataan vain vaikeista koronataudin oireista kärsivät henkilöt (esim. korkea kuume), raskaana olevat, yli 70-vuotiaat, lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat kaiken ikäiset ja sote-työntekijät. PCR-testejä otetaan vain lääketieteellisin perustein, ei pelkästään koronapassia varten.

 

Lievät oireet:

Koronainfektioon kuuluu normaalisti influenssan kaltaisia oireita, kuten lämpöilyä ja kuumetta, päänsärkyä, lihas- ja nivelkipua, kurkkukipua, nuhaa ja yskää sekä väsymystä. Toisinaan voi olla pahoinvointia ja ripuliakin. Voimakkaimmat oireet kestävät yleensä 1–3 päivää ja lievittyvät sen jälkeen.

Lievissä oireissa ei ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon. Aikuiset voivat palata töihin ja lapset päivähoitoon/kouluun, kun on ollut 2 päivän ajan kuumeeton ja muut oireet ovat selkeästi lievittymässä. Koronan jälkeen on tavallisesti kuivaa ärsytysyskää, mikä ei estä arkeen palaamista.

Jos oireet pitkittyvät yli tavanomaisesta tai alkavat vaikeutua uudelleen, ota yhteyttä puh. 06 2412 4553 (ma-pe klo 8–15) tai 06 2412 4555 (ma-pe klo 15–20, la-su klo 9–18).

 

Voimakkaat oireet:

Oireet ovat voimakkaita esimerkiksi silloin, jos kuume nousee korkealle (yli 38,5 astetta) ja pysyy korkealla yli 3pv ajan, kuume nousee uudelleen oltuaan välillä pois, hengittäminen on raskasta, puhuminen on vaikeutunutta tai yleistila laskee niin ettei jaksa olla jalkeilla.

Jos sinulla on voimakkaita oireita, ota aina yhteyttä Kauhavan hyvinvointikeskukseen puh. 06 2412 4553 (ma-pe klo 8–15) tai 06 2412 4555 (ma-pe klo 15–20, la-su klo 9–18).

 

Päivystysapu (24h) 116 117

Hätätilanteessa soita 112.

 

 

 

14.3.2022

 

Yhteystiedot

 

Kauhavan hyvinvointikeskus

ma-pe klo 8-15 puh. 06 2412 4553(korona asioissa valitse vaihtoehto 3)

 

iltaisin klo 15-20, viikonloppuisin/pyhisin klo 9-18 puh. 06 2412 4555

 

Päivystysapu (24h) 116 117

Hätätapauksessa soita 112