Koronavirustartunta, ohjeet ja suositukset

 

Voit tehdä omaolossa Koronavirustaudin oirearvion (omaolo.fi)

 

Koronaviruksen oireita voivat olla:

 

Jos epäilet saaneesi tartunnan, suosittelemme, että pysyt kotona ja vältät kontaktia muihin ihmisiin.

Jos olet perusterve ja sinulla on lieviä hengitystieoireita ja yleisvointisi on hyvä, ei yleensä ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä hakeutua terveydenhuollon koronavirustestiin. Suosittelemme, että oireisena vältät vapaaehtoisesti kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin.

 

Suosittelemme kotitestausta kaikille, joilla on hengitystieinfektion oireita, kuten kuumetta, nuhaa tai yskää. Koronaviruksen antigeeni-kotitestit eivät välttämättä tunnista omikronmuunnosta yhtä herkästi aiempiin variantteihin verrattuna, joten suosittelemme toistamaan kotitestin uudestaan muutaman päivän kuluttua, mikäli hengitystieinfektion oireet jatkuvat. Lisätietoa kotona tehtävistä koronatesteistä löytyy THL:n verkkosivuilta. On kuitenkin tärkeää, että vältät oireisena kontakteja, vaikka kotitesti olisi negatiivinen.

Muistathan sairastaa kotona! Oireisena kontakteja on vältettävä, vaikka kotitestin testitulos olisi negatiivinen.

 

Hakeudu koronavirustestiin terveyskeskukseen, jos sinulla on vaikeita koronataudin oireita (esim. korkea kuume) tai kuulut johonkin alla olevaan ryhmään ja sinulla on lieviäkin hengitystieoireita tai koronavirusinfektioon sopivia oireita:

  • olet raskaana
  • olet yli 70-vuotias
  • kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään sairauden tai lääkityksen takia (Vakavan koronavirustaudin riskiryhmät – THL)
  • työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä

 

 

Positiivisen testituloksen saanut:

Positiivisen kotitestituloksen tai PCR-testituloksen saaneen tulee jäädä 5 päiväksi kotiin (aika lasketaan oireiden alusta tai oireettomalla positiivisen testin tekemisestä lähtien). Mikäli sen jälkeen on edelleen kuumetta tai voimakkaita oireita, tulee henkilön pysyä edelleen kotona, kunnes oireet ovat olleet lieviä vähintään 2 päivän ajan. Ohjeistus koskee sekä rokotettuja että rokottamattomia.

Työstä poissaolon ja siitä ilmoittamisen osalta toimi oman työnantajasi ohjeiden mukaan. Kuntayhtymästä ei tehdä enää virallisia eristyspäätöksiä vaan henkilö jää sairauslomalle joko omalla ilmoituksella, sairauslomatodistuksella tai jää etätyöhön, jos se on mahdollista. Jos henkilö tarvitsee sairauslomatodistusta, on otettava yhteyttä työterveyshuoltoon tai omaan terveyskeskukseen. Töihin, kouluun, harrastuksiin, kyläilemään tai asioille ei voi mennä. Ole herkästi yhteydessä terveyskeskukseen, jos sinulla on voimakkaita oireita, olet raskaana, sinulla on vakavalle koronavirustaudille tai tukoksille altistavia riskitekijöitä. Kun taudista on tervehtynyt voi palata töihin, kouluun yms., vaikka muu perhe vielä sairastaisi.

 

Lievät oireet:

Koronainfektioon kuuluu normaalisti influenssan kaltaisia oireita, kuten lämpöilyä ja kuumetta, päänsärkyä, lihas- ja nivelkipua, kurkkukipua, nuhaa ja yskää sekä väsymystä. Toisinaan voi olla pahoinvointia ja ripuliakin. Voimakkaimmat oireet kestävät yleensä 1–3 päivää ja lievittyvät sen jälkeen.

Lievissä oireissa ei ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon. Aikuiset voivat palata töihin ja lapset päivähoitoon/kouluun, kun on ollut 2 päivän ajan kuumeeton ja muut oireet ovat selkeästi lievittymässä. Koronan jälkeen on tavallisesti kuivaa ärsytysyskää, mikä ei estä arkeen palaamista.

Jos oireet pitkittyvät yli tavanomaisesta tai alkavat vaikeutua uudelleen, ota yhteyttä Kauhavan hyvinvointikeskukseen:

 

Voimakkaat oireet:

Oireet ovat voimakkaita esimerkiksi silloin, jos kuume nousee korkealle (yli 38,5 astetta) ja pysyy korkealla yli 3pv ajan, kuume nousee uudelleen oltuaan välillä pois, hengittäminen on raskasta, puhuminen on vaikeutunutta tai yleistila laskee niin ettei jaksa olla jalkeilla.

Jos sinulla on voimakkaita oireita, ota aina yhteyttä:

  • Kauhavan hyvinvointikeskukseen puh. 06 2412 4553 (ma-pe klo 8–15) tai 06 2412 4555 (ma-pe klo 15–20, la-su klo 9–18).
  • Päivystysapu (24h) 116 117
  • Hätätilanteessa soita 112.

 

 

Koronavirustartunnalle altistunut:

Jos olet ollut kontaktissa koronavirustartunnan saaneeseen ihmiseen, sinun kannattaa tarkkailla vointiasi.

Jos saat oireita, suosittelemme, että vältät kodin ulkopuolisia kontakteja ja teet kotitestin tai hakeudut tarvittaessa terveydenhuollon testiin. Jos kotitestin tulos on negatiivinen, mutta sinulla on oireita, sinun tulisi välttää kontakteja vähintään viiden vuorokauden ajan tai niin pitkään, että oireet ovat väistyneet. Kotitestin negatiivinen tulos on luotettavampi, jos testi toistetaan useana peräkkäisenä päivänä tai 2–3 päivän välein.

Jos olet oireeton, jää etätöihin, jos mahdollista. Jos sinun on välttämätöntä lähteä kodin ulkopuolelle, käytä kasvomaskia ja vältä kontakteja.

Oireeton lapsi tai nuori voi mennä kouluun.

 

 

Lisätietoa:

THL: Ajankohtaista koronaviruksesta

THL: Koronataudin jälkeen

 

 

6.7.2022

Yhteystiedot

Kauhavan hyvinvointikeskus

ma-pe klo 8-15 puh. 06 2412 4553 (korona asioissa valitse vaihtoehto 3)

 

iltaisin klo 15-20, viikonloppuisin/pyhisin klo 9-18 puh. 06 2412 4555

 

Päivystysapu (24h) 116 117

Hätätapauksessa soita 112