Koronarokotukset aikuisille ja yli 12-vuotiaille

Koronarokotukset Kuntayhtymä Kaksineuvoisessa ajanvarauksella, puh. 040 190 8391 (puhelinaika ma-to klo 12-13).

 


Ohjeita rokotukselle tultaessa:

Rokotukselle saa tulla vain täysin terveenä. Rokotukselle ei tule lähteä, jos sinulla on lieviäkään oireita. Siirrä rokotukselle tuloa, jos olet itse tai joku perheenjäsenistä on saanut positiivisen koronatestituloksen.

Rokotukselle tultaessa mukaan tarvitaan henkilöllisyystodistus, esim. Kela-kortti. Vuoroaan odottaessa suositellaan käyttämään maskia ja pitämään turvavälejä.

Tehosteelle tultaessa huomioi, että rokotusten suositeltu annosväli täyttyy. Aiemmat rokotuksesi näet Omakannasta www.kanta.fi.

Katso tästä: Ohje rokotustietojen tarkistamiseen Omakannasta

 


Koronarokotteiden annosvälit:

1.annos:
Kaikille 5 vuotta täyttäneille.

2.annos:
Kaikille yli 5-vuotiaille, kun on kulunut 6–12 viikkoa ensimmäisestä annoksesta.

3.annos:

 • Voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille kolmas annos voidaan antaa, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta.
 • Kaikille 60 vuotta täyttäneille sekä 18–59-vuotiaille riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluville kolmas annos voidaan antaa, kun toisesta annoksesta on kulunut 3–4 kuukautta.
 • Kaikille alle 60-vuotiaille kolmas annos voidaan antaa aikaisintaan 4–6 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta ja yli 60-vuotiaille 3 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.
 • Riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluville 12–17-vuotiaille kolmas annos voidaan antaa 6 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta. Myös muille 12–17-vuotiaille voidaan antaa kolmas rokoteannos, jos se on tarpeen erityisestä syystä, esimerkiksi rokotustodistusta varten.

4.annos:

 • Voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille neljäs annos voidaan antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulutun vähintään 3 kuukautta.
 • Kaikille 60 vuotta täyttäneille ja riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluville 18–59-vuotiaille neljäs annos voidaan antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut vähintään 3 kuukautta.

5.annos:

Voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille viides annos voidaan antaa, kun neljännestä annoksesta on kulunut vähintään 4–6 kuukautta.

Syystalven 2022 tehosteannos

Voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille, riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluville 18 vuotta täyttäneille ja kaikille yli 65-vuotiaille suositellaan tehosteannosta tänä syksynä huolimatta siitä, montako koronarokoteannosta on saanut tai onko sairastanut koronavirusinfektiota. Väli sairastettuun koronavirukseen tai edelliseen rokotukseen tulee olla vähintään 3 kuukautta.


Miten sairastettu koronavirustauti vaikuttaa rokotuksiin?

Aiemmin sairastettu koronavirustauti ei estä rokotuksen antamista.

 • Taudin sairastaneelle 18 vuotta täyttäneelle suositellaan ensimmäistä koronarokoteannosta aikaisintaan, kun sairastetusta taudista on kulunut 2 kuukautta.
 • Alle 18-vuotiaille rokote voidaan antaa 4–6 kuukautta sairastetun taudin jälkeen.

 

Sairastettu koronavirustauti muodostaa suojaa uutta tartuntaa vastaan samalla tavoin kuin rokoteannos. On kuitenkin huomattava, että rokoteannoksen ja koronvirustartunnan välin on oltava riittävän pitkä, vähintään 6 viikkoa, jotta tartunnan voidaan katsoa vastaavan yhtä rokoteannosta. Pidemmällä aikavälillä saavutetaan parempi immuunivaste.

 

Toinen rokoteannos vastaa taudin sairastaneilla kolmatta rokoteannosta.

Toista rokoteannosta suositellaan:

 • Voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille, kun 2 kuukautta ensimmäisestä rokoteannoksesta tai sairastetusta koronataudista on kulunut sen mukaan kumpi on ollut viimeisin.
 • Riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluville 12–17-vuotiaille, kun 4–6 kuukautta tartunnasta tai 6 kk ensimmäisestä rokoteannoksesta on kulunut, sen mukaan.
  • Perusterveille 12–17-vuotiaille koronataudin sairastaneille ei toistaiseksi suositella toista rokoteannosta. He voivat kuitenkin ottaa toisen annoksen6 kuukauden kuluttua tartunnasta tai ensimmäisestä rokoteannoksesta, jos on tarpeen esim. matkustamisen tai rokotustodistuksen vuoksi.
 • 60 vuotta täyttäneille ja riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluville yli 18-vuotiaille, kun 2 kuukautta tartunnasta tai 3 kuukautta ensimmäisestä rokoteannoksesta on kulunut.
 • Perusterveille 18–59 vuotta täyttäneille, kun 2 kuukautta tartunnasta tai 4–6 kuukautta ensimmäisestä rokoteannoksesta on kulunut.

Kolmas rokoteannos Kolmatta annosta suositellaan seuraaville henkilöille, vaikka he olisivat sairastaneet koronataudin:

 • Voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille täyttäneille, kun 3 kuukautta toisesta rokoteannoksesta on kulunut.
 • Kaikille 60 vuotta täyttäneille ja riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluville 18–59-vuotiaille, kun 3 kuukautta kulunut toisesta annoksesta.
 • 12–17-vuotiaille kolmas rokote voidaan tarvittaessa antaa, kun molemmat seuraavista ehdoista täyttyvät: toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 6 kuukautta, ja sairastetusta taudista vähintään 3 kuukautta.
 • Kolmas annos voidaan kuitenkin antaa myös muille taudin sairastaneille, jos se on tarpeen esimerkiksi matkustamiseen tarvittavan todistuksen vuoksi tai muusta painavasta syystä. Suosittelemme, että kolmas annos annetaan 18 vuotta täyttäneille tällöin aikaisintaan 3 kuukauden kuluttua edellisestä rokoteannoksesta tai sairastetusta taudista sen mukaan, kumpi on ollut viimeisin.
 • 12–17-vuotiaille kolmas rokote voidaan tarvittaessa antaa, kun molemmat

Neljäs rokoteannos vastaa taudin sairastaneilla viidettä rokoteannosta.

Neljättä rokoteannosta suositellaan:

 • Neljättä rokoteannosta suositellaan voimakkaasti immuunipuutteisille yli 12-vuotiaille,  kun 4–6 kuukautta on kulunut edellisestä rokoteannoksesta tai sairastetusta taudista sen mukaan kumpi on ollut viimeisin.

Syystalven 2022 tehosteannos

Tehosteannosta suositellaan, kun edellisestä rokotuksesta tai taudin sairastamisesta on kulunut vähintään 3 kuukautta:

 • Voimakkaasti immuunipuutteisille yli 12-vuotiaille.
 • Kaikille 65 vuotta täyttäneille.
 • Lääketieteelliseen riskiryhmään 1 ja 2 kuuluville 18 vuotta täyttäneille.

Jos haluat lukea enemmän koronarokotuksista, niin katso täältä:

THL – koronavirusrokotteet

 


 

Katso tästä:

Ohje rokotustietojen tarkistamiseen Omakannasta

Koronapassi / Ohje koronapassin hakemiseen Omakannasta

 


Jos epäilet koronavirustartuntaa tai sinulla on koronavirusinfektioon sopivia oireita:

Katso tarkemmat ohjeet täältä

 


20.12.2022

Yhteystiedot

Koronarokotuspaikat:

 

Kauhavan hyvinvointikeskus
Kauppatie 127 A, 62200 Kauhava

 

Alahärmän hyvinvointiasema
Kanttorintie 5, 62300 Härmä

 

Evijärven hyvinvointiasema
Antinniemi 8, 62500 Evijärvi

 

Kortesjärven hyvinvointiasema
Päivärinteentie 13, 62420 Kortesjärvi

 

Ylihärmän hyvinvointiasema
Leinosentie 15, 62375 Ylihärmä