5–11-vuotiaiden lasten koronarokotukset 

 

Koronarokotuksia tarjotaan kaikille 5–11-vuotiaille lapsille. Rokotteita annetaan kaksi, 6–12 viikon annosvälillä.

Ohjeet, jos lapsi sairastuu koronaan ennen 2. rokoteannosta:

Jos 5–11-vuotias lapsi sairastuu ensimmäisen rokoteannoksen jälkeen alle 6 viikon kuluttua koronatautiin, suositellaan toista annosta 4–6 kuukauden kuluttua. Pidemmällä aikavälillä saavutetaan parempi immuunivaste.

Jos ensimmäisen rokoteannoksen ja sairastetun taudin välillä on yli 6 viikkoa, lapsi tai nuori ei suojan kannalta tarvitse toista rokoteannosta.

Toinen annos voidaan kuitenkin antaa myös lapsille ja nuorille, joilla ensimmäisen annoksen ja sairastetun taudin väli on ollut yli 6 viikkoa, jos se on tarpeen esimerkiksi matkustamisen vuoksi tai muusta painavasta syystä. Tässä tulee huomioida mahdollisimman pitkä väli sairastetun taudin ja rokotteen kanssa, vähintään 4 kuukautta.

 

THL erityisesti suosittelee koronarokotuksia:

Riskiryhmiin kuuluville 5-11-vuotiaille lapsille

Niille 5–11-vuotiaille, joiden lähipiirissä on voimakkaasti immuunipuutteinen henkilö

 

Lasten koronarokotukset Kaksineuvoisessa

Ajanvarausmahdollisuus on auki kaikille alueen 5–11-vuotiaille lapsille. Lapsen pitää olla täyttänyt 5 vuotta viimeistään rokotuspäivänä.

Rokotukset annetaan vain ajanvarauksen kautta alueen lastenneuvoloissa (Evijärvi, Kauhava ja Ylihärmä). 5–11-vuotiaiden rokotusaika varataan omasta lastenneuvolasta.

Rokotus on kaikille vapaaehtoinen ja maksuton. Koronarokotteena on BioNTech-Pfizerin Comirnaty, josta lapsille käytetään pienemmän annoksen sisältävää valmistetta. Rokotuspäätökseen tarvitaan kaikkien huoltajien suostumus, joilla on oikeus päättää lapsen terveydenhuollosta. Suostumuslomakkeet tulee täyttää ja palauttaa huoltajien allekirjoituksilla viimeistään rokotushetkellä. 

Tulosta tästä:

Huoltajan suostumuslomake alaikäisen koronarokotukselle (thl.fi)

 

Lasten koronavirustauti

Lapsilla koronavirustauti on yleensä lievä. Vakavan koronavirustaudin riski ei ole erityisen korkea myöskään lapsilla, joiden perussairaus on hoitotasapainossa. Sairastumisriski ei ole kohonnut myöskään kaikilla lapsilla, jotka tarvitsevat immunosuppressiivista lääkitystä. Riskiryhmälistalla mainitut sairaudet saattavat kuitenkin lisätä vakavan koronataudin riskiä tai koronainfektio voi toisaalta pahentaa perussairauden oireita.

Valtaosa riskiryhmälistassa mainituista sairauksista on erittäin harvinaisia. Suurin osa riskiryhmään kuuluvista 5–11-vuotiaista on erikoissairaanhoidon seurannassa. Hoitava erikoislääkäri osaa parhaiten arvioida, kuuluuko lapsi riskiryhmään.

Lisätietoja voit lukea THL:n sivuilta:

5—11-vuotiaiden lasten koronarokotukset

Rokotusohjeet koronavirustaudin sairastaneille

 


Jos epäilet koronavirustartuntaa tai sinulla on koronavirusinfektioon sopivia oireita:

Katso tarkemmat ohjeet täältä

 


18.2.2022