Epäiletkö koronavirustartuntaa?

 

Voit tehdä omaolossa Koronavirustaudin oirearvion (omaolo.fi)

 

Koronaviruksen oireita voivat olla:

Jos epäilet saaneesi tartunnan, suosittelemme, että pysyt kotona ja vältät kontaktia muihin ihmisiin.

Jos olet perusterve ja sinulla on lieviä hengitystieoireita ja yleisvointisi on hyvä, ei yleensä ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä hakeutua terveydenhuollon koronavirustestiin.  Suosittelemme, että vältät vapaaehtoisesti kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden vuorokauden ajan.

Hakeudu koronavirustestiin terveyskeskukseen, jos kuulut alla oleviin ryhmiin ja sinulla on lieviäkin hengitystieoireita tai koronavirusinfektioon sopivia oireita:

 • työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä
 • olet raskaana
 • olet asukas tai työskentelet missä tahansa tehtävässä ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalvelussa
 • kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään iän (yli 60 vuotta), sairauden tai lääkityksen takia (Vakavan koronavirustaudin riskiryhmät – THL)
 • Terveydenhuollon ammattilainen on suositellut testiä

 

Suosittelemme kotitestausta kaikille, joilla on hengitystieinfektion oireita, kuten kuumetta, nuhaa tai yskää. Koronaviruksen antigeeni-kotitestit eivät välttämättä tunnista omikronmuunnosta yhtä herkästi aiempiin variantteihin verrattuna, joten suosittelemme toistamaan kotitestin uudestaan muutaman päivän kuluttua, mikäli hengitystieinfektion oireet jatkuvat. Lisätietoa kotona tehtävistä koronatesteistä löytyy THL:n verkkosivuilta. On kuitenkin tärkeää, että vältät oireisena kontakteja ainakin viiden vuorokauden ajan ja olet ollut vähintään kaksi vuorokautta oireeton, vaikka kotitesti olisi negatiivinen.

Muistathan sairastaa kotona! Oireisena kontakteja on vältettävä, vaikka kotitestin testitulos olisi negatiivinen.

 

Mikäli kotitesti tai PCR-testi on positiivinen:

Sinun tulee jäädä eristykseen positiivisen tuloksen saatuasi.  Eristysaika koronaan sairastuneella on pääsääntöisesti 5 vuorokautta. Aika lasketaan oireiden alusta (oireettomilla testipäivästä), sairastumispäivä on ”päivä nolla” ja seuraava päivä ”päivä yksi” jne. Rokotetuilla ja lieväoireisilla eristys on pääsääntöisesti viisi vuorokautta, voimakkaammin sairailla sekä pitkittyneessä tilanteessa 10 pv tai pidempäänkin. Ennen eristyksen päättymistä tulee olla 2 vuorokautta oireeton, jos sinulla on tuolloin vielä oireita, ota tarvittaessa yhteyttä terveyskeskukseen.

Eristyksen ajan sinun tulee olla kotona. Tartuntariskin vähentämiseksi, voit mahdollisuuksien mukaan oleskella eri huoneessa tai pitää etäisyyttä muihin samassa taloudessa asuviin. Pyydä, että ruokaostokset hoitaa joku toinen henkilö, joka ei ole eristyksessä tai karanteenissa, jättäen ostokset ulko-ovelle.

Sairaana ollessa lepo ja riittävä nesteiden nauttiminen on tärkeää. Kuumetta ja särkyä voit lievittää apteekista ilman reseptiä saatavilla lääkkeillä. Koronavirustauti voi altistaa tukoksille. Ota yhteyttä terveyskeskukseen, jos tiedät, että sinulla on koronavirustaudin lisäksi muita riskitekijöitä verisuonitukoksille tai olet raskaana. Riskiryhmään kuuluvien tulee ottaa muita herkemmin yhteyttä terveyskeskukseen. Vakavan koronavirustaudin riskiryhmät (www.thl.fi). Jos oireesi ovat vakavia, ota aina yhteyttä terveydenhuoltoon.

 

Perheenjäsenet

Samassa taloudessa asuvien tulee välttää kodin ulkopuolisia kontakteja, kunnes sairastuneen henkilön oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta. Jos useita perheenjäseniä sairastuu, viisi vuorokautta lasketaan viimeisimpänä sairastuneen oireiden alusta.

 • Lasten tulee jäädä kotiin viideksi vuorokaudeksi positiivisen oireiden alusta ja kouluun tai päiväkotiin saa mennä tuon ajan jälkeen, jos on täysin oireeton.
 • Jää etätöihin, jos se on mahdollista. Jos olet täysin oireeton, voit mennä töihin kasvomaskia käyttäen (suos. FFP2 maski) ja kontaktia välttäen. Varmista kuitenkin asia esimieheltäsi. Ensisijaisesti suositellaan kotiin jäämistä.

 

 • Jos karanteenissa oleva saa oireita (kuume, kurkkukipu, nuha, yskä, hengenahdistus, maku- tai hajuaistin häiriöt, väsymys, lihaskivut, päänsärky, pahoinvointi, vatsakipu ja ripuli) tulee tehdä koronatesti.
  • Jos olet perusterve ja lieväoireinen, tee kotitesti. Mikäli kotitestisi on negatiivinen ja olet oireinen, testi kannattaa toistaa useana peräkkäisenä päivänä tai kahden päivän välein. On kuitenkin tärkeää, että vältät oireisena kontakteja ainakin viiden vuorokauden ajan ja olet ollut vähintään kaksi vuorokautta oireeton, vaikka kotitesti olisi negatiivinen.
  • Hakeudu koronavirustestiin terveyskeskukseen, jos kuulut seuraaviin ryhmiin: sote-työntekijä, raskaana oleva, koronan riskiryhmään kuuluva, asumisyksikössä ja laitoksessa asuva sekä vaikeampaan tai pitkittyneeseen taudinkuvaan sairastunut.
 • Karanteenin päättyessä tulee olla oireeton, voit halutessasi tehdä kotitestin karanteenin lopussa.
 • Karanteenin päätyttyä sinun on muutaman päivän ajan hyvä kiinnittää erityistä huomioita koronasuosituksiin eli pitää lähikontaktit minimissä, välttää tarpeettomia kokoontumisia sekä huolehtia maskin käytöstä (kirurginen maski tai FFP2 maski), 2 metrin turvaväleistä ja käsihygieniasta.

 

Muistathan sairastaa kotona! Oireisena kontakteja on vältettävä, vaikka kotitestin testitulos olisi negatiivinen.

 

Ilmoita altistuneille

Sinun on hyvä ilmoittaa työpaikalle/kouluun/päiväkotiin ja henkilöille, joiden kanssa olet ollut tiiviimmin tekemisissä tartuttavuusaikana (oireisena tai kaksi päivää ennen oireiden alkua), että muut tietävät seurata oireita viisi vuorokautta altistumisesta. Jos oireita ilmenee, tulee jäädä kotiin ja tehdä testi. Altistuneen on hyvä kiinnittää erityistä huomioita koronasuosituksiin eli pitää lähikontaktit minimissä, välttää tarpeettomia kokoontumisia sekä huolehtia maskin käytöstä (kirurginen maski tai FFP2 maski), 2 metrin turvaväleistä ja käsihygieniasta. Jos tartuttavuusaikana teillä on ollut vieraita yökylässä, tulee heidän ottaa yhteyttä terveyskeskukseen.

 

Poissaolo töistä

Positiivista testitulosta ei tarvitse varmentaa terveyskeskuksessa. Jos sinulla tai kotiin jäävillä perheenjäsenelläsi ei ole mahdollisuutta etätöihin, vaan on tarve todistukselle töistä poissaolon vuoksi, ole yhteydessä terveyskeskukseen.

 

Yhteystiedot:

Kauhavan hyvinvointikeskus

ma-pe klo 8-15 puh. 06 2412 4553 (korona asioissa valitse vaihtoehto 3)

iltaisin klo 15-20, viikonloppuisin/pyhisin klo 9-18 puh. 06 2412 4555

 

Päivystysapu 116 117 (24h)

Hätätapauksessa soita 112

 

 

 

19.1.2022