Alueellisen yhteistyöryhmä Nyrkin suositukset

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, Nyrkin tiedote 5.9.2022

Koronatartunnat laskussa

Terveydenhuollon pcr-testitulosten perusteella BA.5-alavariantin huippu koettiin Etelä-Pohjanmaalla heinäkuun puolivälissä. Sen jälkeen tietoon tulleet tapausmäärät ovat laskeneet viikko viikolta.

Koronatilanne näyttää tällä hetkellä olevan helpottamassa. Suuntaus on sama niin Etelä-Pohjanmaalla kuin myös valtakunnallisesti. Koronaviruksen määrä jätevesitutkimuksissa on vähentynyt. Myös niin testimäärät kuin ilmi tulleet tartunnat ovat laskusuunnassa. Sekä erikoissairaanhoidossa että perusterveydenhuollossa koronapotilaiden määrä on vähentynyt viimeisten viikkojen aikana.

Siitä huolimatta Seinäjoen keskussairaalassa oli maanantain 5.9. tietojen mukaan 10  koronapotilasta sairaalahoidossa. Maakunnan terveyskeskusten vuodeosastoilla oli 41 koronapotilasta.

Valitettavasti koronakuolemia todetaan edelleen viikoittain. Kyse on lähes poikkeuksetta iäkkäistä tai henkilöistä, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia perussairauksia. Menehtymiset todetaan useimmiten joko terveyskeskuksen vuodeosastolla tai ikäihmisten asumispalveluyksikössä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) julkaisi viime viikolla tiedotteen, jossa se suosittelee tänä syksynä uutta tehosterokotusta kaikille 65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville sekä voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille. Rokote suositellaan ottamaan samalla käynnillä influenssarokotteen kanssa.

Koronarokotusten antamisesta vastaavat kunnat ja sote-kuntayhtymät, jotka tiedottavat alueensa asukkaita tarkemmin syksyn rokotusjärjestelyistä.

5.9. kokoontunut Nyrkki ei tehnyt muutoksia suosituksiinsa.

Koronatilannetta ja alueen rokotustilannetta voi seurata sairaanhoitopiirin koronasivustolla www.epshp.fi/korona

Nyrkin suositukset luettavissa Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin sivuilta

www.epshp.fi/nyrkki

 

Koronanyrkin kokouksen osallistujat 5.9.2022

Elina Kärnä, infektioylilääkäri, EPSHP, puheenjohtaja
Kirsti Kähärä, terveyspalvelujohtaja, LLKY
Jaakko Anttila, peruspalvelujohtaja, Järvi-Pohjanmaa
Tiina Perä, johtava ylilääkäri, Seinäjoki
Marjo Ala-Salmi, johtava lääkäri, Kuusiolinna
Minna Timonen, johtava ylilääkäri, JIK
Tuula Hannila-Handelberg, ylilääkäri, THL
Eeva Mäkinen, aluehallintoylilääkäri, AVI
Mika Kamunen, sivistysjohtaja, Lapua
Heikki Risikko, toimitusjohtaja, Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät
Tomi Kohtanen, toimitusjohtaja, Etelä-Pohjanmaan kauppakamari
Jari Jokinen, hallintojohtaja, Seinäjoki
Anna Lindholm, viestintäpäällikkö, EPSHP, kokouksen sihteeri

Seuraava alueellisen yhteistyöryhmä Nyrkin kokous järjestetään maanantaina 3.10.2022 klo 12.30.

Jaa

Lue myös

Syksyn koronarokotukset

THL suosittelee koronarokotteen tehosteannosta syksyksi kaikille yli 65-vuotiaille, 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville sekä voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille. Tehosteannos voidaan poikkeuksellisesti antaa myös muille 18 vuotta täyttäneille erityisistä syistä yksilöllisen harkinnan ja riskiarvion

Lue lisää

Etsitään ratkaisuja yhdessä; talousneuvola

Talousneuvola keskiviikkoisin 17.8., 21.9., 19.10., 16.11. ja 14.12. klo 12-14.30 Nuorisotila Saumassa, Fransuntie 4, 62200 Kauhava. Aukioloaikana voit myös soittaa p. 040 620 1845. Mahdollisuus keskustella talous- ja velkaneuvojan, ulosoton ja sosiaalitoimen asiantuntijoiden kanssa. Neuvonta

Lue lisää