THL:n suositus neljänsistä koronarokotteista laajenee

THL suosittaa neljännen koronarokoteannoksen tarjoamista niille iäkkäille, jotka ovat järjestetyn kotihoidon tai omaishoidon piirissä sekä muillekin iäkkäille, joiden terveys ja toimintakyky ovat heikentyneet. Iäkkäiksi voidaan katsoa kaikki 65 vuotta täyttäneet henkilöt.

THL:n mukaan neljänsillä koronarokoteannoksilla pyritään estämään lieväoireistakin koronainfektiota tässä haavoittuvassa väestönosassa ja siten mahdollistamaan kotona asuminen mahdollisimman pitkään. Se ehkäisee osaltaan myös perusterveydenhuollon vuodeosastojen ylikuormittumista.

Neljättä koronarokotetta on suositeltu jo aikaisemmin 12 vuotta täyttäneille vakavasti immuunipuutteisille, 80 vuotta täyttäneille ja kaikille hoivakodeissa asuville iäkkäille.

Neljäs rokoteannos voidaan antaa aikaisintaan 3 kuukautta kolmannen rokoteannoksen jälkeen.

 

THL on arvioinut, että muulle väestölle neljänsistä annoksista on suurempi lääketieteellinen hyöty, jos ne jaetaan myöhemmin. Mahdollisesti syksyllä.

THL:n mukaan koronaepidemia on helpottanut, sillä Suomessa rekisteröidyt koronatapaukset sekä sairaala- ja tehohoitotapaukset ovat olleet laskussa maaliskuun puolivälin jälkeen. Lisäksi valtakunnallinen koronan ilmaantuvuus jätevedessä on kääntynyt laskuun.

THL on kertonut seuraavansa epidemiatilannetta ja virusvarianttien vaikutusta rokotteiden suojatehoon sekä laativansa erikseen suosituksen syksyn koronarokotusten tehostamisesta sekä aikuisille että lapsille. Mikäli tilanne muuttuisi huonommaksi esimerkiksi uusien varianttien vuoksi, THL on ilmoittanut varautuneensa antamaan suosituksia neljännen annoksen laajentamisesta jo ennen syksyä.

 

Lue aiheesta lisää THL:n sivuilta tästä

Jaa

Lue myös

Alueellisen yhteistyöryhmä Nyrkin suositukset

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, Nyrkin tiedote 5.9.2022 Koronatartunnat laskussa Terveydenhuollon pcr-testitulosten perusteella BA.5-alavariantin huippu koettiin Etelä-Pohjanmaalla heinäkuun puolivälissä. Sen jälkeen tietoon tulleet tapausmäärät ovat laskeneet viikko viikolta. Koronatilanne näyttää tällä hetkellä olevan helpottamassa. Suuntaus on sama niin

Lue lisää

Syksyn koronarokotukset

THL suosittelee koronarokotteen tehosteannosta syksyksi kaikille yli 65-vuotiaille, 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville sekä voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille. Tehosteannos voidaan poikkeuksellisesti antaa myös muille 18 vuotta täyttäneille erityisistä syistä yksilöllisen harkinnan ja riskiarvion

Lue lisää