Influenssaa liikkeellä

11.5.2022

 

Tällä hetkellä Etelä-Pohjanmaalla on käynnissä hyvin voimakas influenssan aiheuttama tautiaalto. Epidemia käynnistyi huhtikuun alussa, ja tapausmäärät ovat lisääntyneet tasaisesti viikko toisensa jälkeen. Tällä hetkellä influenssaa todetaan paljon enemmän kuin koronavirusta.

Influenssan oireet alkavat tyypillisesti 2-3vrk kuluttua tartunnasta. Tavallisesti influenssa alkaa äkillisesti ja voimakkailla oireilla, joita ovat korkea kuume, vilunväristykset, päänsärky, lihassärky, huonovointisuus ja kuiva yskä. Aikuisilla nuha ei ole tavallinen influenssan ensioire, sen sijaan lapsilla sitäkin esiintyy.

Edelleen suositellaan tekemään koronan kotitestejä, jos sairastuu hengitystieinfektioon. Mikäli testi on negatiivinen, voi kyseessä olla influenssa.

Influenssan hoito on oireenmukaista. Sairastuneen tulee olla kotona ja levätä, sekä juoda riittävästi kuivumisen välttämiseksi. Kuumetta voi alentaa parasetamolilla ja tarvittaessa voi ottaa ibuprofeenia kipuihin. Influenssa oireilee pitkään, pahimmat oireet kestävät tavallisesti 3-8 vrk. Normaaliin arkeen voi palata, kun kuumetta ei enää ole ja muutkin oireet ovat selkeästi väistymässä.

Mikäli kuulut influenssan riskiryhmiin ja sinulla on voimakkaita oireita, ota yhteyttä terveydenhuoltoon.

Influenssan riskiryhmiin kuuluu alle 6-vuotiaat lapset, raskaana olevat, yli 65-vuotiaat ikäihmiset sekä sairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat (mm. diabetes, keuhkosairaudet, syövät, neurologiset sairaudet, sydämen vajaatoiminta, sepelvaltimotauti, vastustuskykyä heikentävät lääkitykset).

 

Kaksineuvoisen lääkärin ja hoitajan vastaanotto:

 

Arkisin 06 2412 4553

ma-pe klo 8-15

 

Iltaisin ja viikonloppuisin

06 2412 4555

ma-pe klo 15-20, la-su klo 9-18 (vastaanotto avoinna klo 10-18)

 

Muina aikoina ota yhteyttä päivystysapuun 116 117.

 

Hätätapauksissa soita 112.

 

 

 

Heidi Ojala

johtava ylilääkäri

Jaa

Lue myös

Alueellisen yhteistyöryhmä Nyrkin suositukset

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, Nyrkin tiedote 5.9.2022 Koronatartunnat laskussa Terveydenhuollon pcr-testitulosten perusteella BA.5-alavariantin huippu koettiin Etelä-Pohjanmaalla heinäkuun puolivälissä. Sen jälkeen tietoon tulleet tapausmäärät ovat laskeneet viikko viikolta. Koronatilanne näyttää tällä hetkellä olevan helpottamassa. Suuntaus on sama niin

Lue lisää

Syksyn koronarokotukset

THL suosittelee koronarokotteen tehosteannosta syksyksi kaikille yli 65-vuotiaille, 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville sekä voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille. Tehosteannos voidaan poikkeuksellisesti antaa myös muille 18 vuotta täyttäneille erityisistä syistä yksilöllisen harkinnan ja riskiarvion

Lue lisää