Influenssaa liikkeellä

11.5.2022

 

Tällä hetkellä Etelä-Pohjanmaalla on käynnissä hyvin voimakas influenssan aiheuttama tautiaalto. Epidemia käynnistyi huhtikuun alussa, ja tapausmäärät ovat lisääntyneet tasaisesti viikko toisensa jälkeen. Tällä hetkellä influenssaa todetaan paljon enemmän kuin koronavirusta.

Influenssan oireet alkavat tyypillisesti 2-3vrk kuluttua tartunnasta. Tavallisesti influenssa alkaa äkillisesti ja voimakkailla oireilla, joita ovat korkea kuume, vilunväristykset, päänsärky, lihassärky, huonovointisuus ja kuiva yskä. Aikuisilla nuha ei ole tavallinen influenssan ensioire, sen sijaan lapsilla sitäkin esiintyy.

Edelleen suositellaan tekemään koronan kotitestejä, jos sairastuu hengitystieinfektioon. Mikäli testi on negatiivinen, voi kyseessä olla influenssa.

Influenssan hoito on oireenmukaista. Sairastuneen tulee olla kotona ja levätä, sekä juoda riittävästi kuivumisen välttämiseksi. Kuumetta voi alentaa parasetamolilla ja tarvittaessa voi ottaa ibuprofeenia kipuihin. Influenssa oireilee pitkään, pahimmat oireet kestävät tavallisesti 3-8 vrk. Normaaliin arkeen voi palata, kun kuumetta ei enää ole ja muutkin oireet ovat selkeästi väistymässä.

Mikäli kuulut influenssan riskiryhmiin ja sinulla on voimakkaita oireita, ota yhteyttä terveydenhuoltoon.

Influenssan riskiryhmiin kuuluu alle 6-vuotiaat lapset, raskaana olevat, yli 65-vuotiaat ikäihmiset sekä sairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat (mm. diabetes, keuhkosairaudet, syövät, neurologiset sairaudet, sydämen vajaatoiminta, sepelvaltimotauti, vastustuskykyä heikentävät lääkitykset).

 

Kaksineuvoisen lääkärin ja hoitajan vastaanotto:

 

Arkisin 06 2412 4553

ma-pe klo 8-15

 

Iltaisin ja viikonloppuisin

06 2412 4555

ma-pe klo 15-20, la-su klo 9-18 (vastaanotto avoinna klo 10-18)

 

Muina aikoina ota yhteyttä päivystysapuun 116 117.

 

Hätätapauksissa soita 112.

 

 

 

Heidi Ojala

johtava ylilääkäri

Jaa

Lue myös

Tervetuloa kuulemaan lisää Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueesta!

Kuntalaisinfo 15.6.2022 klo 17 alkaen Kaikille avoin kuntalaisinfo järjestetään ke 15.6. klo 17 alkaen. Vt. hyvinvointialuejohtaja Tero Järvinen ja muutosjohtaja Tanja Penninkangas kertovat hyvinvointialueen valmistelun ajankohtaisista asioista sekä vastaavat yleisön kysymyksiin aiheesta. Info toteutetaan Teams-etäyhteyden

Lue lisää