Alueellisen yhteistyöryhmä Nyrkin suositukset

Koronatilanne rauhoittumassa kesää kohti

 

Sekä tapausmäärät että sairaalahoidon tarve ovat laskussa. Arvioiden mukaan noin 30 prosenttia väestöstä on sairastanut koronavirustaudin.

Sote-yksiköissä on edelleen voimassa Nyrkin maskisuositus sekä asioidessa että vierailtaessa.

 

Viimeisen kuukauden ajan uusien koronatartuntojen määrä on vähentynyt viikko viikolta. Ilmaantuvuusluvut ovat niin ikään laskeneet koko maassa. Myös jätevesiseurannassa koronaviruksen määrä on laskussa kaikilla mittauspisteillä. Myös sairaalahoidon kuormituksessa laskusuunta jatkuu.

Etelä-Pohjanmaalla 14 vuorokauden ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 877 / 100 000. Seinäjoen keskussairaalassa oli maanantain 9.5. tietojen mukaan yhdeksän koronapotilasta, terveyskeskusten vuodeosastoilla oli 36 potilasta.

Tartunnat ovat alueellamme huhtikuun jälkeen painottuneet aiempaa enemmän vanhempiin ikäryhmiin. Koko maakunnassa on valitettavasti edelleen runsaasti paikallisia epidemioita tehostetun palveluasumisen yksiköissä. Koronakuolemien määrä on edelleen lisääntynyt. Kuolemia on todettu pandemia-aikana tähän mennessä 132.

 

Tuoreiden tutkimusten mukaan ainakin noin 30 prosenttia suomalaisista yli 18-vuotiaista on sairastanut koronan.

Etelä-Pohjanmaalla terveydenhuollon pcr-testillä todettujen koronatartuntojen määrä on tällä hetkellä 25 666. Se vastaa noin 13 prosenttia alueen väestöstä. Tutkimuksissa kävi ilmi, että niiden henkilöiden joukosta, jotka eivät olleet käyneet pcr-testissä, sairastettuun koronavirus-tautiin sopivia vasta-aineita löytyi 20 prosentilta.

 

Nyrkki kävi keskustelun maskien käytöstä. Nyrkki piti voimassa kuntalaisille suunnatun suosituksensa maskin käytöstä sote-yksiköissä asioitaessa ja vierailtaessa. Sote-yksiköissä työskentelevän henkilöstön osalta Nyrkki piti hyvänä nykyistä käytäntöä, jonka mukaan maskia käytetään aina sisätiloissa, pois lukien yksin omassa huoneessa työskentely sekä ruokatauot.

Myös muut Nyrkin suositukset pysyvät toistaiseksi voimassa sellaisinaan.

 

Koronatilannetta ja alueen rokotustilannetta voi seurata sairaanhoitopiirin koronasivustolla www.epshp.fi/korona

Nyrkin suositukset luettavissa Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin sivuilta www.epshp.fi/nyrkki

 

Koronanyrkin kokouksen osallistujat 9.5.2022

 

Elina Kärnä, infektioylilääkäri, EPSHP, puheenjohtaja

Minna Timonen, johtava ylilääkäri, JIK

Jaakko Anttila, peruspalvelujohtaja, Järvi-Pohjanmaa

Heidi Ojala, johtava ylilääkäri, Kaksineuvoinen

Tiina Perä, johtava ylilääkäri, Seinäjoki

Eeva Mäkinen, aluehallintoylilääkäri, AVI

Tuula Hannila-Handelberg, ylilääkäri, THL

Heikki Risikko, toimitusjohtaja, Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät

Tomi Kohtanen, toimitusjohtaja, Etelä-Pohjanmaan kauppakamari

Mika Kamunen, sivistysjohtaja, Lapua

Anna Lindholm, viestintäpäällikkö, EPSHP, kokouksen sihteeri

 

Seuraava alueellisen yhteistyöryhmä Nyrkin kokous järjestetään maanantaina 30.5.2022 klo 12.30.

Jaa

Lue myös

Hyvinvointialue aloittaa vuodenvaihteessa – Kuntayhtymä Kaksineuvoisen verkkosivut poistuvat keväällä

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue aloittaa toimintansa 1.1.2023. Vuodenvaihteessa avataan myös uusi hyvinvointialueen yhteinen verkkosivusto osoitteessa www.hyvaep.fi. Jatkossa kaikki Kuntayhtymä Kaksineuvoisen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita koskevat tiedot löytyvät hyvinvointialueen verkkosivuilta. Kuntayhtymä Kaksineuvoisen verkkosivut tulevat poistumaan kevään 2023 aikana.

Lue lisää

Hyvinvointialueen tiedotuslehti jaetaan joka kotiin viikolla 46

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue on tuottanut alueensa asukkaille suunnatun HYVÄEP-tiedotuslehden. Lehti jaetaan jokaiseen eteläpohjalaiseen kotitalouteen viikolla 46. Kyseessä on julkinen tiedote, joten lehti tulee perille, vaikka postilaatikossa tai -luukussa olisi mainoskieltotarra. 24-sivuinen, aikakauslehtityyppinen tiedotuslehti esittelee hyvinvointialueen palveluita

Lue lisää