Alueellisen yhteistyöryhmä Nyrkin suositukset

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, Nyrkin tiedote 11.4.2022

 

Omikron BA.2 alavariantti noussut valtavirukseksi

 

Koronatilanne jatkuu Etelä-Pohjanmaalla aiempien viikkojen kaltaisena. Sairaalahoidon tarve on suurta sekä keskussairaalassa että terveyskeskusten vuodeosastoilla.

11.4. kokoontunut Nyrkki kohdensi maskisuositustaan vastedes toisen asteen opiskelijoihin ja tätä vanhempiin.

Korona-aiheiden ulkopuolelta Nyrkki kävi myös keskustelun Ukrainasta tulevien pakolaisten terveystarkastuksista.

 

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella todettiin menneellä viikolla terveydenhuollon pcr-testillä yhteensä 811 koronatartuntaa. Varmennettujen tartuntojen kokonaismäärä on nyt 22455. 14 vuorokauden ilmaantuvuus varmistettujen testien osalta on 925 / 100 000 asukasta.

Tuoreiden sekvensointitulosten mukaan omikron-viruksen alkuperäinen alavariantti BA.1 on väistymässä myös Etelä-Pohjanmaalta. Valtaviruksen asemaan on noussut toinen alavariantti BA.2, joka ei kuitenkaan taudinkuvaltaan poikkea aiemmasta variantista.

Muunnosten syntyminen on eri viruksille tyypillistä. Koronavirusmuunnosten leviämistä voi torjua tutuilla keinoilla: ottamalla suositusten mukaiset rokotukset sekä huolehtimalla hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta, maskien käytöstä ja turvaväleistä. Oireisena tulee pysytellä kotona.

Etelä-Pohjanmaalla on todettu koko pandemia-aikana yhteensä 100 koronakuolemaa. Näistä peräti 61 on todettu helmi–huhtikuussa 2022. Vaikka uusia koronakuolemia tulee tällä hetkellä ilmi lähes päivittäin, tartuntamääriin suhteutettuna kuolleisuus on matalimmalla tasolla sitten pandemian alun. Todellisten tartuntamäärien arvioidaan olevan moninkertaisia virallisiin testituloksiin verrattuna. Kun virus leviää väestössä näin laajasti, ihmishenkien menetyksiltäkään ei ole valitettavasti vältytty.

Koronapotilaiden sairaalahoidon tarve jatkuu korkeana. Erikoissairaanhoidossa oli maanantain 11.4. tietojen mukaan yhteensä 24 koronapotilasta, terveyskeskusten vuodeosastoilla 50 koronapotilasta. Keskussairaalan pandemiaosasto on palautettu ennalleen keuhko- ja infektiosairauksien osastoksi A31. Koronapotilaita hoidetaan keskussairaalassa tällä hetkellä teho-osastolla, osasto A31:llä sekä muilla osastoilla.

Viime viikolla otettiin yhteensä 1303 pcr-testiä, päivittäin keskimäärin 211 testiä. Viive pyynnöstä testitulokseen oli 9,5 tuntia.

THL:n uuden suosituksen mukaisesti 4. koronarokotusannosta suositellaan nyt 80 vuotta täyttäneille ja hoivakodeissa asuville iäkkäille.

Etelä-Pohjanmaalla yli 18-vuotiaista 87,6 % on saanut 1. rokotuksen, 85,5 % 2. rokotuksen ja 59,9 % myös 3. rokotuksen.

Koko Suomessa yli 18-vuotiaista 89,5 % on saanut 1. rokotuksen, 87,2 % 2. rokotuksen ja 63,0 % myös 3. rokotuksen.

Korona-aiheiden lisäksi Nyrkin jäsenet kävivät keskustelun Ukrainasta tulleiden pakolaisten terveystarkastuksiin liittyen. Terveystarkastukset toteutetaan halukkaille pääsääntöisesti vastaanottokeskusten koordinoimina, aikataulut saattavat vaihdella kunnittain. Koronarokotuksia tarjotaan samaan tapaan kuin maakunnan asukkaille yleensäkin. Terveydenhuollon ammattilaisten yhteinen näkemys on, että oireeton lapsi voidaan ottaa mukaan suomalaiseen varhaiskasvatukseen tai koulutyöhön, vaikka terveystarkastusta ei olisikaan edeltävästi tehty.

 

 

Koronatilannetta ja alueen rokotustilannetta voi seurata sairaanhoitopiirin koronasivustolla www.epshp.fi/korona

 

 

Aluehallintoviraston määräykset:

Ei voimassa olevia määräyksiä tällä hetkellä.

 

Nyrkin suositukset

 

1. Yksityistilaisuudet

Yksityistilaisuuksia suositellaan järjestettäväksi pienimuotoisesti terveysturvallisista käytäntöjä noudattaen. Yksityistilaisuuksiin tulee osallistua vain täysin oireettomana.

 

2. Suositukset työpaikoille

Työnantajia suositellaan arvioimaan työpaikkakohtaisesti mahdollisuudet lähityöhön paluuseen, hyvien etätyökäytäntöjen edistämiseen sekä joustavaan etä- ja läsnätyön yhdistämiseen. Työpaikoilla suositellaan edelleen noudatettavaksi terveysturvallisia käytänteitä.

 

3. Suositukset kouluun ja oppilaitoksiin

Kouluissa ja oppilaitoksissa suositellaan jatkettavaksi terveysturvallisia käytänteitä, kuten hyvästä käsihygieniasta ja ilmanvaihdosta huolehtimista sekä maskien käyttöä Nyrkin suosituksen mukaisesti. Opetusryhmien sekoittumista tulee välttää. Vähäisissäkin oireissa tulee jäädä kotiin.

 

4. Vierailut ja sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä

Vierailuja voidaan toteuttaa turvallisesti, kun vierailija ja potilas/asiakas käyttävät kirurgista suu-nenäsuojaa, huolehtivat käsidesinfektiosta ja pitävät turvaväliä.

Mikäli vierailijalla on vähäisiäkään infektio-oireita, vierailu ei ole sallittu.

 

5. Maskisuositus

Laajaa maskin käyttöä suositellaan seuraavissa tilanteissa:

· Aina joukkoliikenteessä, mukaan lukien koulukyydit.

· Aina julkisissa sisätilaisuuksissa ja yleisötilaisuuksissa, mukaan lukien koulut ja oppilaitokset, perusopetus pois lukien.

· Työyhteisöissä sisätiloissa, jos samassa tilassa työskentelee tai oleskelee useampia henkilöitä. Työnantaja päättää työpaikoilla sovellettavista käytännöistä.

· Aina tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa, esimerkiksi julkisissa sisätiloissa, kuten kaupoissa, kirjastoissa ja teattereissa sekä julkisissa tiloissa järjestettävissä yleisötapahtumissa, kun paikalla on runsaasti ihmisiä.

· Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

· Sosiaali- ja terveydenhuollossa on toistaiseksi voimassa yleinen maskisuositus kaikissa tiloissa sekä vierailtaessa että työskennellessä.

 

 

Koronanyrkin kokouksen osallistujat 11.4.2022

 

Tero Järvinen, sairaanhoitopiirin johtaja, EPSHP, puheenjohtaja

Elina Kärnä, infektioylilääkäri, EPSHP

Raimo Jokisalo, osastonylilääkäri, EPSHP

Tiina Perä, johtava ylilääkäri, Seinäjoki

Heidi Ojala, johtava ylilääkäri, Kaksineuvoinen

Minna Timonen, johtava ylilääkäri, JIK

Karoliina Liski, johtava lääkäri, Kuusiolinna

Kirsti Kähärä, terveyspalvelujohtaja, LLKY

Jaakko Anttila, peruspalvelujohtaja, Järvi-Pohjanmaa

Eeva Mäkinen, aluehallintoylilääkäri, AVI

Tuula Hannila-Handelberg, ylilääkäri, THL

Mika Kamunen, sivistysjohtaja, Lapuan kaupunki

Heikki Risikko, toimitusjohtaja, Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät

Jari Jokinen, hallintojohtaja, Seinäjoki

Mika Soininen, ylijohtaja, ELY

Tomi Kohtanen, toimitusjohtaja, Etelä-Pohjanmaan kauppapamari

Anna Lindholm, viestintäpäällikkö, EPSHP, kokouksen sihteeri

 

Seuraava alueellisen yhteistyöryhmä Nyrkin kokous järjestetään maanantaina 25.4.2022 klo 12.30.

Jaa

Lue myös

Hyvinvointialue aloittaa vuodenvaihteessa – Kuntayhtymä Kaksineuvoisen verkkosivut poistuvat keväällä

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue aloittaa toimintansa 1.1.2023. Vuodenvaihteessa avataan myös uusi hyvinvointialueen yhteinen verkkosivusto osoitteessa www.hyvaep.fi. Jatkossa kaikki Kuntayhtymä Kaksineuvoisen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita koskevat tiedot löytyvät hyvinvointialueen verkkosivuilta. Kuntayhtymä Kaksineuvoisen verkkosivut tulevat poistumaan kevään 2023 aikana.

Lue lisää

Hyvinvointialueen tiedotuslehti jaetaan joka kotiin viikolla 46

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue on tuottanut alueensa asukkaille suunnatun HYVÄEP-tiedotuslehden. Lehti jaetaan jokaiseen eteläpohjalaiseen kotitalouteen viikolla 46. Kyseessä on julkinen tiedote, joten lehti tulee perille, vaikka postilaatikossa tai -luukussa olisi mainoskieltotarra. 24-sivuinen, aikakauslehtityyppinen tiedotuslehti esittelee hyvinvointialueen palveluita

Lue lisää