Alueellisen yhteistyöryhmä Nyrkin suositukset

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, Nyrkin tiedote 7.3.2022

 

Tartuntamäärät ja sairaalakuormitus yhä korkealla tasolla

 

Omikron-aalto ei ole vielä laantunut Etelä-Pohjanmaalla. Koronaan sairastuneita on kaikissa ikäryhmissä. Koronapotilaiden sairaalahoidon tarve jatkuu korkeana etenkin terveyskeskusten vuodeosastoilla mutta myös keskussairaalassa.

 

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella todettiin menneellä viikolla terveydenhuollon pcr-testillä yhteensä 1042 koronatartuntaa, joista 409 viime viikonlopun aikana. Varmennettujen tartuntojen kokonaismäärä on nyt 17 126. Kotitestillä todetut tartunnat eivät näy terveydenhuollon tilastoissa.

14 vuorokauden ilmaantuvuus varmistettujen testien osalta on nyt 1172 / 100 000 asukasta, 7 vuorokauden ilmaantuvuus 540 / 100 000 asukasta.

Selvitetyistä tartunnoista suurin osa tulee perhepiiristä tai jää epäselväksi. Joukkoaltistumisia tapahtuu edelleen hyvin runsaasti muun muassa tehostetun palveluasumisen yksiköissä, työpaikoilla, koululuokissa ja päiväkotiryhmissä.

Jätevesiseurannassa koronaviruksen määrä on edelleen korkealla tasolla.

Viime viikolla otettiin yhteensä 1822 pcr-testiä. Näistä 45 % osoittautui positiivisiksi. Noin 25 % positiivisista testituloksista tulee ilmi yksityisten palveluntarjoajien ottamista näytteistä.

Sairaalahoidon tarve jatkuu korkeana alueellamme. Erikoissairaanhoidossa on tällä hetkellä 20 koronapotilasta. Terveyskeskusten vuodeosastoilla on peräti 39 koronapotilasta.

Etelä-Pohjanmaan rokotuskattavuus yli 18-vuotiaiden osalta: 87,4 % on saanut 1. rokotuksen, 85,2 % 2. rokotuksen ja 58,7 % myös 3. rokotuksen.

Koko Suomessa yli 18-vuotiaista 88,7 % on saanut 1. rokotuksen, 86,3 % 2. rokotuksen ja 61,1 % myös 3. rokotuksen.

Neljä kuntaa Etelä-Pohjanmaan alueelta on ylittänyt 3. annosten osalta 60 %:n rokotuskattavuuden.

 

Koronatilannetta ja alueen rokotustilannetta voi seurata sairaanhoitopiirin koronasivustolla www.epshp.fi/korona

 

 

Aluehallintoviraston määräykset:

Ei voimassa olevia määräyksiä tällä hetkellä.

 

 

Nyrkin suositukset

 

1. Yksityistilaisuudet

Yksityistilaisuuksia suositellaan järjestettäväksi pienimuotoisesti terveysturvallisista käytäntöjä noudattaen. Yksityistilaisuuksiin tulee osallistua vain täysin oireettomana.

 

2. Suositukset työpaikoille

Työnantajia suositellaan arvioimaan työpaikkakohtaisesti mahdollisuudet lähityöhön paluuseen, hyvien etätyökäytäntöjen edistämiseen sekä joustavaan etä- ja läsnätyön yhdistämiseen. Työpaikoilla suositellaan edelleen noudatettavaksi terveysturvallisia käytänteitä.

 

3. Suositukset kouluun ja oppilaitoksiin

Kouluissa ja oppilaitoksissa suositellaan jatkettavaksi terveysturvallisia käytänteitä, kuten hyvästä käsihygieniasta ja ilmanvaihdosta huolehtimista sekä maskien käyttöä Nyrkin suosituksen mukaisesti. Opetusryhmien sekoittumista tulee välttää. Vähäisissäkin oireissa tulee jäädä kotiin.

 

4. Vierailut ja sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä

Vierailuja voidaan toteuttaa turvallisesti, kun vierailija ja potilas/asiakas käyttävät kirurgista suu-nenäsuojaa, huolehtivat käsidesinfektiosta ja pitävät turvaväliä.

Mikäli vierailijalla on vähäisiäkään infektio-oireita, vierailu ei ole sallittu.

Erikoissairaanhoidossa vierailuja rajoitetaan siten, että vierailut on sallittu ainoastaan erityistilanteissa, kuten vakavasti sairaiden tai saattohoitoa saavien potilaiden luona.

 

5. Maskisuositus

Laajaa maskin käyttöä suositellaan kaikille 5. luokkalaisille ja sitä vanhemmille:

· Aina joukkoliikenteessä, mukaan lukien koulukyydit.

· Aina julkisissa sisätilaisuuksissa ja yleisötilaisuuksissa, mukaan lukien koulut ja oppilaitokset.

· Työyhteisöissä sisätiloissa, jos samassa tilassa työskentelee tai oleskelee useampia henkilöitä. Työnantaja päättää työpaikoilla sovellettavista käytännöistä.

· Aina tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa, esimerkiksi julkisissa sisätiloissa, kuten kaupoissa, kirjastoissa ja teattereissa sekä julkisissa tiloissa järjestettävissä yleisötapahtumissa, kun paikalla on runsaasti ihmisiä.

· Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

· Sosiaali- ja terveydenhuollossa on toistaiseksi voimassa yleinen maskisuositus kaikissa tiloissa sekä vierailtaesssa että työskennellessä.

 

 

Koronanyrkin kokouksen osallistujat 7.3.2022

 

Tero Järvinen, sairaanhoitopiirin johtaja, EPSHP, puheenjohtaja

Elina Kärnä, infektioylilääkäri, EPSHP

Kirsi Juvila, johtava ylilääkäri, EPSHP

Raimo Jokisalo, osastonylilääkäri, EPSHP

Tiina Perä, johtava ylilääkäri, Seinäjoki

Heidi Ojala, johtava ylilääkäri, Kaksineuvoinen

Minna Timonen, johtava ylilääkäri, JIK

Kirsti Kähärä, terveyspalvelujohtaja, LLKY

Jaakko Anttila, peruspalvelujohtaja, Järvi-Pohjanmaa

Marjo Ala-Salmi, johtava lääkäri, Kuusiolinna

Eeva Mäkinen, aluehallintoylilääkäri, AVI

Tuula Hannila-Handelberg, ylilääkäri, THL

Tomi Kohtanen, toimitusjohtaja, Etelä-Pohjanmaan kauppakamari

Jari Jokinen, hallintojohtaja, Seinäjoki

Mika Kamunen, sivistysjohtaja, Lapuan kaupunki

Anna Lindholm, viestintäpäällikkö, EPSHP, kokouksen sihteeri

 

Seuraava alueellisen yhteistyöryhmä Nyrkin kokous järjestetään maanantaina 14.3.2022 klo 12.30.

Jaa

Lue myös

Hyvinvointialue aloittaa vuodenvaihteessa – Kuntayhtymä Kaksineuvoisen verkkosivut poistuvat keväällä

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue aloittaa toimintansa 1.1.2023. Vuodenvaihteessa avataan myös uusi hyvinvointialueen yhteinen verkkosivusto osoitteessa www.hyvaep.fi. Jatkossa kaikki Kuntayhtymä Kaksineuvoisen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita koskevat tiedot löytyvät hyvinvointialueen verkkosivuilta. Kuntayhtymä Kaksineuvoisen verkkosivut tulevat poistumaan kevään 2023 aikana.

Lue lisää

Hyvinvointialueen tiedotuslehti jaetaan joka kotiin viikolla 46

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue on tuottanut alueensa asukkaille suunnatun HYVÄEP-tiedotuslehden. Lehti jaetaan jokaiseen eteläpohjalaiseen kotitalouteen viikolla 46. Kyseessä on julkinen tiedote, joten lehti tulee perille, vaikka postilaatikossa tai -luukussa olisi mainoskieltotarra. 24-sivuinen, aikakauslehtityyppinen tiedotuslehti esittelee hyvinvointialueen palveluita

Lue lisää