Sairastetun koronan vaikutus rokottamiseen

 

Miten sairastettu koronavirustauti vaikuttaa rokottamiseen?

 

Jos olet taudin sairastanut, rokottamaton:

 

Taudin sairastaneelle 18 vuotta täyttäneelle suositellaan ensimmäistä koronarokoteannosta aikaisintaan, kun sairastetusta taudista on kulunut 2 kuukautta.

Alle 18-vuotiaille ensimmäinen koronarokote voidaan antaa 4–6 kuukautta sairastetun taudin jälkeen.

 

Jos olet taudin sairastanut, kertaalleen rokotettu:

 

Sairastettu koronavirustauti muodostaa suojaa uutta tartuntaa vastaan samalla tavoin kuin rokoteannos. On kuitenkin huomattava, että rokoteannoksen ja koronvirustartunnan välin on oltava riittävän pitkä, vähintään 6 viikkoa, jotta tartunnan voidaan katsoa vastaavan yhtä rokoteannosta. Pidemmällä aikavälillä saavutetaan parempi immuunivaste.

Toinen rokoteannos vastaa taudin sairastaneilla kolmatta rokoteannosta.

 

Toista annosta suositellaan:

  • voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille, kun 2 kuukautta ensimmäisestä rokoteannoksesta tai sairastetusta koronataudista on kulunut, sen mukaan kumpi on ollut viimeisin.
  • 60 vuotta täyttäneille ja riskiryhmiin kuuluville, kun 3–4 kuukautta ensimmäisestä rokoteannoksesta tai sairastetusta koronataudista on kulunut, sen mukaan kumpi on ollut viimeisin.
  • kaikille 18 vuotta täyttäneille, kun 4–6 kuukautta ensimmäisestä rokoteannoksesta tai sairastetusta koronataudista on kulunut, sen mukaan kumpi on ollut viimeisin.

 

Alle 18-vuotiaista koronataudin sairastaneista muille kuin voimakkaasti immuunipuutteisille ei toistaiseksi suositella toista rokoteannosta.

 

Jos olet taudin sairastanut, kahdesti rokotettu:

 

Jos on sairastanut koronataudin ja saanut kaksi rokoteannosta ei suojan kannalta tarvitse kolmatta rokoteannosta.

Poikkeuksena ovat voimakkaasti immuunipuutteiset, joille suositellaan kolmatta rokoteannosta, vaikka he olisivat sairastaneet koronataudin ja saaneet kaksi rokoteannosta. Kolmatta annosta suositellaan heille 3–4 kuukauden kuluttua edellisestä rokoteannoksesta tai sairastetusta taudista sen mukaan kumpi on ollut viimeisin.

Kolmas annos voidaan kuitenkin antaa myös muille kuin vakavasti immuunipuutteisille, jos se on tarpeen esimerkiksi matkustamisen vuoksi tai muusta painavasta syystä.

 

Jos olet kahdesti taudin sairastanut:

 

Kaksi kertaa varmistetun koronataudin sairastanut tarvitsee vain yhden rokoteannoksen. Koska kahden erillisen tartunnan osoittaminen voi olla vaikeaa, mikäli tartuntojen välillä on lyhyt aika, tulisi tässä tapauksessa tartuntojen välin olla vähintään 3 kuukautta.

Jaa

Lue myös

Alueellisen yhteistyöryhmä Nyrkin suositukset

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, Nyrkin tiedote 5.9.2022 Koronatartunnat laskussa Terveydenhuollon pcr-testitulosten perusteella BA.5-alavariantin huippu koettiin Etelä-Pohjanmaalla heinäkuun puolivälissä. Sen jälkeen tietoon tulleet tapausmäärät ovat laskeneet viikko viikolta. Koronatilanne näyttää tällä hetkellä olevan helpottamassa. Suuntaus on sama niin

Lue lisää

Syksyn koronarokotukset

THL suosittelee koronarokotteen tehosteannosta syksyksi kaikille yli 65-vuotiaille, 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville sekä voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille. Tehosteannos voidaan poikkeuksellisesti antaa myös muille 18 vuotta täyttäneille erityisistä syistä yksilöllisen harkinnan ja riskiarvion

Lue lisää