Korona-aiheinen viikkotiedote 24.1.2022

 

Tartuntalukujen perässä ei enää pysytä

PCR-testiin ohjausta rajataan

Kaksineuvoisessa lopetetaan eristys- ja karanteenimääräykset

 

Alueellamme tehdään päivittäin paljon positiivia kotitestituloksia. Terveyskeskuksen kuormittumisen helpottamiseksi kaikkien positiivisen tuloksen tehneiden ei ole enää tarpeen ottaa yhteyttä terveyskeskukseen. Terveyskeskukseen tulee ottaa yhteyttä vain, jos kärsii vaikeista koronataudin oireista (esim. pitkittynyt korkea kuume, hengenahdistus, yleistilan lasku, vaikeat vatsataudin oireet), tai jos on lieviäkään oireita ja lisäksi on raskaana, kuuluu lääketieteellisiin riskiryhmiin, on sote-työntekijä tai on yli 70-vuotias. Vain heidät ohjataan jatkossa PCR-testiin.

Jos epäilet saaneesi tartunnan, pysy kotona ja vältä kontaktia muihin ihmisiin. Suosittelemme kotitestausta kaikille, joilla on hengitystieinfektion oireita. Jos testitulos on negatiivinen, muista silti välttää oireisena kontakteja ja tee uusi testi muutaman päivänä kuluttua. Voit lisäksi tehdä kansallisessa digipalvelu Omaolossa Koronavirustaudin oirearvion (omaolo.fi).

 

Miten toimia, jos tulee positiivinen kotitestitulos? 

Jos oireet ovat lieviä, kuten lämpöily, kuume, päänsärky, lihas- ja nivelkivut, kurkkukipu, nuha, yskä ja väsymys, toisinaan pahoinvointi ja ripuli. Oireet vähenevät yleensä 1–3 päivän jälkeen.

–> Ei ole tarpeen ottaa yhteyttä terveyskeskukseen ellet ole raskaana, kuuluu lääketieteellisiin riskiryhmiin, ole sote-työntekijä tai ole yli 70-vuotias. 

–> Kotiin tulee jäädä vähintään 5 päivän ajaksi. Sairasloma oma ilmoituksella / sairaslomatodistus /etätyö jos mahdollista. Virallista eristyspäätöstä ei enää tehdä.–> Töihin, päiväkotiin tai kouluun voi palata, kun oireiden alusta on kulunut vähintään 5 päivää ja kun muut oireet ovat selkeästi lievittymässä (Ei kuumetta. Kuiva ärsytysyskä tai lievä nuha eivät haittaa).
–> Jos oireet pitkittyvät tai alkavat uudestaan vaikeutua, ota yhteyttä terveyskeskukseen.

Jos oireet ovat voimakkaita, kuten yli 3 päivää kestävä korkea kuume (yli 38,5 astetta), kuume on ollut pois ja palaa uudelleen, hengittäminen on raskasta, puhuminen on vaikeutunutta tai yleistila laskee ettei jaksa olla jalkeilla.

–> Ota yhteyttä terveyskeskukseen.

 

Koronarokotukset 

Kuntayhtymässä koronarokotukset jatkuvat, rokote on edelleen hyödyllistä ottaa, sillä se suojaa viruksen vakavaa tautimuotoa vastaan.

5–11-vuotiaiden lasten koronarokotuksissa on toimitettava molempien huoltajien allekirjoituksilla oleva suostumuslomake. Rokotukset toteutetaan alueen lastenneuvoloissa. Ajanvaraus tehdään ensisijaisesti www.hyvis.fi kautta ja aika varataan lapsen nimellä (puolesta asiointi löytyy oman nimen alta löytyvästä valikosta). Seuraa aikojen avautumista Hyviksestä. Tarvittaessa soita rokotusten takaisinsoittonumeroon 06 2412 4545. Lisätietoja saat verkkosivultamme: https://kaksineuvoinen.fi/etusivu/koronarokotukset-influenssarokotukset/5-11-vuotiaiden-lasten-koronarokotukset

Yli 12-vuotiaiden koronarokotukset jatkuvat ilman ajanvarausta. Tarkista annos-ohjeet ja muut lisätiedot verkkosivujemme kautta: https://kaksineuvoinen.fi/etusivu/koronarokotukset-influenssarokotukset/yli-12-vuotiaiden-koronarokotukset

Viikko 4 

(rokotteena pääasiassa Moderna, paitsi alle 30-vuotiaille miehille aina Pfizer)

ma 24.1. Kauhava klo 9–15:30ti 25.1. Ylihärmä klo 9–15:30ke 26.1. Alahärmä klo 9–15:30to 27.1. Kortesjärvi klo 9–14:30to 27.1. Kauhava klo 11–18pe 28.1. Evijärvi klo 9–14:30

Viikko 5 

(rokotteena pääasiassa Moderna, paitsi alle 30-vuotiaille miehille aina Pfizer)

ma 31.1. Kauhava klo 9–15:30ti 1.2. Ylihärmä klo 9–15:30ke 2.2. Alahärmä klo 9–15:30to 3.2. Kortesjärvi klo 9–14:30to 3.2. Kauhava klo 11–18pe 4.2. Evijärvi klo 9–14:30

Viikko 6

(rokotteena Pfizer)

ma 7.2. Kauhava klo 9–15:30ti 8.2. Ylihärmä klo 9–15:30ke 9.2. Alahärmä klo 9–15:30to 10.2. Kortesjärvi klo 9–14:30to 10.2. Kauhava klo 11–18pe 11.2. Evijärvi klo 9–14:30

Katso myös koronaan liittyvät muut verkkosivumme:

https://kaksineuvoinen.fi/etusivu/saitko-positiivisen-koronatestituloksen 

https://kaksineuvoinen.fi/etusivu/koronatilanne-alueellamme

 

Jaa

Lue myös

Alueellisen yhteistyöryhmä Nyrkin suositukset

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, Nyrkin tiedote 5.9.2022 Koronatartunnat laskussa Terveydenhuollon pcr-testitulosten perusteella BA.5-alavariantin huippu koettiin Etelä-Pohjanmaalla heinäkuun puolivälissä. Sen jälkeen tietoon tulleet tapausmäärät ovat laskeneet viikko viikolta. Koronatilanne näyttää tällä hetkellä olevan helpottamassa. Suuntaus on sama niin

Lue lisää

Syksyn koronarokotukset

THL suosittelee koronarokotteen tehosteannosta syksyksi kaikille yli 65-vuotiaille, 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville sekä voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille. Tehosteannos voidaan poikkeuksellisesti antaa myös muille 18 vuotta täyttäneille erityisistä syistä yksilöllisen harkinnan ja riskiarvion

Lue lisää