Korona-aiheinen viikkotiedote 24.1.2022

 

Tartuntalukujen perässä ei enää pysytä

PCR-testiin ohjausta rajataan

Kaksineuvoisessa lopetetaan eristys- ja karanteenimääräykset

 

Alueellamme tehdään päivittäin paljon positiivia kotitestituloksia. Terveyskeskuksen kuormittumisen helpottamiseksi kaikkien positiivisen tuloksen tehneiden ei ole enää tarpeen ottaa yhteyttä terveyskeskukseen. Terveyskeskukseen tulee ottaa yhteyttä vain, jos kärsii vaikeista koronataudin oireista (esim. pitkittynyt korkea kuume, hengenahdistus, yleistilan lasku, vaikeat vatsataudin oireet), tai jos on lieviäkään oireita ja lisäksi on raskaana, kuuluu lääketieteellisiin riskiryhmiin, on sote-työntekijä tai on yli 70-vuotias. Vain heidät ohjataan jatkossa PCR-testiin.

Jos epäilet saaneesi tartunnan, pysy kotona ja vältä kontaktia muihin ihmisiin. Suosittelemme kotitestausta kaikille, joilla on hengitystieinfektion oireita. Jos testitulos on negatiivinen, muista silti välttää oireisena kontakteja ja tee uusi testi muutaman päivänä kuluttua. Voit lisäksi tehdä kansallisessa digipalvelu Omaolossa Koronavirustaudin oirearvion (omaolo.fi).

 

Miten toimia, jos tulee positiivinen kotitestitulos? 

Jos oireet ovat lieviä, kuten lämpöily, kuume, päänsärky, lihas- ja nivelkivut, kurkkukipu, nuha, yskä ja väsymys, toisinaan pahoinvointi ja ripuli. Oireet vähenevät yleensä 1–3 päivän jälkeen.

–> Ei ole tarpeen ottaa yhteyttä terveyskeskukseen ellet ole raskaana, kuuluu lääketieteellisiin riskiryhmiin, ole sote-työntekijä tai ole yli 70-vuotias. 

–> Kotiin tulee jäädä vähintään 5 päivän ajaksi. Sairasloma oma ilmoituksella / sairaslomatodistus /etätyö jos mahdollista. Virallista eristyspäätöstä ei enää tehdä.–> Töihin, päiväkotiin tai kouluun voi palata, kun oireiden alusta on kulunut vähintään 5 päivää ja kun muut oireet ovat selkeästi lievittymässä (Ei kuumetta. Kuiva ärsytysyskä tai lievä nuha eivät haittaa).
–> Jos oireet pitkittyvät tai alkavat uudestaan vaikeutua, ota yhteyttä terveyskeskukseen.

Jos oireet ovat voimakkaita, kuten yli 3 päivää kestävä korkea kuume (yli 38,5 astetta), kuume on ollut pois ja palaa uudelleen, hengittäminen on raskasta, puhuminen on vaikeutunutta tai yleistila laskee ettei jaksa olla jalkeilla.

–> Ota yhteyttä terveyskeskukseen.

 

Koronarokotukset 

Kuntayhtymässä koronarokotukset jatkuvat, rokote on edelleen hyödyllistä ottaa, sillä se suojaa viruksen vakavaa tautimuotoa vastaan.

5–11-vuotiaiden lasten koronarokotuksissa on toimitettava molempien huoltajien allekirjoituksilla oleva suostumuslomake. Rokotukset toteutetaan alueen lastenneuvoloissa. Ajanvaraus tehdään ensisijaisesti www.hyvis.fi kautta ja aika varataan lapsen nimellä (puolesta asiointi löytyy oman nimen alta löytyvästä valikosta). Seuraa aikojen avautumista Hyviksestä. Tarvittaessa soita rokotusten takaisinsoittonumeroon 06 2412 4545. Lisätietoja saat verkkosivultamme: https://kaksineuvoinen.fi/etusivu/koronarokotukset-influenssarokotukset/5-11-vuotiaiden-lasten-koronarokotukset

Yli 12-vuotiaiden koronarokotukset jatkuvat ilman ajanvarausta. Tarkista annos-ohjeet ja muut lisätiedot verkkosivujemme kautta: https://kaksineuvoinen.fi/etusivu/koronarokotukset-influenssarokotukset/yli-12-vuotiaiden-koronarokotukset

Viikko 4 

(rokotteena pääasiassa Moderna, paitsi alle 30-vuotiaille miehille aina Pfizer)

ma 24.1. Kauhava klo 9–15:30ti 25.1. Ylihärmä klo 9–15:30ke 26.1. Alahärmä klo 9–15:30to 27.1. Kortesjärvi klo 9–14:30to 27.1. Kauhava klo 11–18pe 28.1. Evijärvi klo 9–14:30

Viikko 5 

(rokotteena pääasiassa Moderna, paitsi alle 30-vuotiaille miehille aina Pfizer)

ma 31.1. Kauhava klo 9–15:30ti 1.2. Ylihärmä klo 9–15:30ke 2.2. Alahärmä klo 9–15:30to 3.2. Kortesjärvi klo 9–14:30to 3.2. Kauhava klo 11–18pe 4.2. Evijärvi klo 9–14:30

Viikko 6

(rokotteena Pfizer)

ma 7.2. Kauhava klo 9–15:30ti 8.2. Ylihärmä klo 9–15:30ke 9.2. Alahärmä klo 9–15:30to 10.2. Kortesjärvi klo 9–14:30to 10.2. Kauhava klo 11–18pe 11.2. Evijärvi klo 9–14:30

Katso myös koronaan liittyvät muut verkkosivumme:

https://kaksineuvoinen.fi/etusivu/saitko-positiivisen-koronatestituloksen 

https://kaksineuvoinen.fi/etusivu/koronatilanne-alueellamme

 

Jaa

Lue myös

Laboratorion aikatauluihin muutoksia 1.8.2022 alkaen 

  Kuntayhtymä Kaksineuvoisen laboratoriopalvelut tuottaa Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri.   Laboratorion toimipisteiden aukioloajat 1.8.2022 alkaen:    Alahärmä: ma, ke ja to klo 7.15 – 11.30,  os.  Härmäntie 10, 62300 Härmä (entinen Säästöpankin talo)   Evijärvi: ma ja ke klo

Lue lisää

Neljäs koronarokoteannos 70–79-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville

THL on kesäkuun alussa laajentanut suositustaan neljänsistä annoksista. Ryhmään on lisätty 70-79-vuotiaat, jotka kuuluvat lääketieteellisiin riskiryhmiin 1 ja 2. Kuka tarvitsee neljännen annoksen? THL suosittelee neljänsiä koronarokoteannoksia: 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille Luettelon voimakkaasti immuunipuutteisista

Lue lisää

Palvelut toimivat kesälläkin 

Aikaisempien vuosien tapaan Kuntayhtymä Kaksineuvoinen supistaa toimintaansa kesän ajaksi. Oheisesta taulukosta näet eri yksiköiden aukioloajat. Muistathan uusia reseptit ja hakea tarvitsemasi hoitotarvikkeet ajoissa! Sähköisten reseptien uusinta onnistuu myös apteekissa, puhelimitse sekä Omakanta-palveluissa.   Sote-keskus ja

Lue lisää