Korona-aiheinen viikkotiedote 17.1.2022

 

Kuntayhtymässä koronaluvut kasvaneet vauhdilla

Tartunnanjäljitystä ajetaan alas, positiivinen kotitesti riittää

Lievät koronaoireet hoidetaan tavallisen flunssan tavoin

Pahentuneen koronatilanteen vuoksi THL on tehnyt uudet toimintaohjeet, joihin siirrytään myös Kuntayhtymä Kaksineuvoisessa 17.1.2022 alkaen.

Omikronin taudinkulun on todettu olevan nopea ja suurimmalla osalla oireet kestävät vain 1–3 päivää. Täten siirrymme kohti tavallisia sairaslomakäytänteitä. Kotitestit, kotiin jääminen, omailmoitus ja sairasloma ovat käypä tapa hoitaa lieväoireinen korona kotona, ilman terveydenhuoltoon tukeutumista. Perusterveydenhuollon kapasiteettia kohdistetaan jatkossa vakavammin koronaan sairastuneisiin sekä muihin terveydenhoitolain mukaisiin perustehtäviin, joita alkuvuodesta jouduttiin ajamaan alas lisääntyneen tartunnanjäljityksen tarpeen vuoksi.

Uudet testaamisohjeet

Testaaminen vähentyy. Jatkossa laboratorion PCR-testiä suositellaan vain sote-työntekijöille, raskaana oleville, koronan riskiryhmiin kuuluville, asumisyksiköissä ja laitoksissa olevilla sekä vaikeampaan tai pitkittyneeseen taudinkuvaan sairastuneille. Muille suositellaan kotitestejä, jonka positiivista tulosta ei tarvitse varmistaa laboratoriossa.

Uudet eristys- ja karanteeniohjeet

Eristysaika lasketaan oireiden alusta ja se lyhenee 5–10 päivään. Rokotetuilla ja lieväoireisella riittää pääsääntöisesti 5 päivää. Eristys- ja karanteenipäätöksiä tehdään jatkossa vain, mikäli se tarvitaan päivärahaetuutta varten, eikä työstä poissaoloa voida hoitaa sairaslomatodistuksella. Jos sairastunut ei ole työelämässä, ei päätöstä tehdä. Automaattisia perhekaranteeneja on jatkossa enää sote-työntekijöiden perheissä. Eikä koululaisille tehdä karanteenipäätöksiä enää vain siksi, että koululainen saisi etäopetusta tai ilmaista kouluruokaa.

Suositukset, kun perheessä on koronapositiivinen:

  • Lasten suositellaan olevan kotona 5 päivää positiivisen oireiden alusta lukien. Jos lapsi on sen jälkeen oireeton, voi hän palata päivähoitoon tai kouluun.
  • Perheen aikuisille suositellaan etätöitä 5 päivän ajan positiivisen oireiden alusta lukien. Jos aikuinen on sen jälkeen oireeton, voi hän palata töihin. Jos etätyöt eivät ole mahdollisia, tulee ottaa yhteyttä terveyskeskukseen. Oireiselle aikuiselle suositellaan kotitestiä, ja riskiryhmiin tai sote-henkilöstöön kuuluville PCR-testiä.

 

5–11-vuotiaiden koronarokotukset

THL suosittelee koronarokotuksia 5–11-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville ja niille, joiden lähipiirissä on voimakkaasti immuunipuutteinen henkilö. Lisäksi koronarokotuksia tarjotaan myös kaikille muille 5–11-vuotiaille lapsille.

Kaksineuvoisessa aloitetaan tällä viikolla lasten koronarokotukset. Ajanvarausmahdollisuus on auki kaikille alueen 5–11-vuotiaille lapsille. Rokotusaika varataan ensisijaisesti www.hyvis.fi verkkosivun kautta. Ajanvaraus tehdään lapsen nimellä (puolesta asiointi löytyy oman nimesi alta löytyvästä valikosta). Ongelmatilanteissa voit soittaa rokotusten takaisinsoittonumeroon 06 2412 4545. Rokotuspäätökseen tarvitaan kaikkien huoltajien suostumus, joilla on oikeus päättää lapsen terveydenhuollosta.

Lisätietoja, ohje sähköiseen ajanvaraukseen ja tulostettava huoltajan suostumuslomake löytyvät verkkosivuiltamme www.kaksineuvoinen.fi (etusivu > Koronarokotukset).

Yli 12-vuotiaiden koronarokotukset

Rokotukselle tullaan ilman ajanvarausta ja vain täysin terveenä. Ethän tule rokotukselle myöskään, jos olet karanteenissa tai eristyksessä, tai mikäli olet itse tai joku perheenjäsenistäsi on tehnyt positiivisen kotitestin.

Rokotteiden saatavuuden vuoksi jatkossa käytämme rokotteena pääasiassa Modernaa, ellei rokotuspäivään ole erikseen muuta mainittuna. Pfizerin rokote annetaan edelleen aina alle 30-vuotiaille miehille. Lisäksi rokotteelle tultaessa on mahdollisuus pyytää rokotussarjan jatkamista Pfizerin rokotteella, jolloin kyseistä valmistetta annetaan saatavuuden mukaan. Rokotusvalmisteen vaihtuminen kesken sarjan ei haittaa.

Viikko 3
ma 17.1. Kauhava klo 9–15:30
ti 18.1. Ylihärmä klo 9–15:30
ke 19.1. Alahärmä klo 9–15:30
to 20.1. Kortesjärvi klo 9–14:30
to 20.1. Kauhava klo 11–18
pe 21.1. Evijärvi klo 9–14:30
la 22.1. Kauhava klo 10–15 (rokotteena Pfizer) 

Viikko 4
ma 24.1. Kauhava klo 9–15:30
ti 25.1. Ylihärmä klo 9–15:30
ke 26.1. Alahärmä klo 9–15:30
to 27.1. Kortesjärvi klo 9–14:30
to 27.1. Kauhava klo 11–18
pe 28.1. Evijärvi klo 9–14:30

 

Lisätietoa koronaan liittyvissä asioissa saat verkkosivuiltamme:

https://kaksineuvoinen.fi/etusivu/koronarokotukset-influenssarokotukset

https://kaksineuvoinen.fi/etusivu/koronatilanne-alueellamme

Jaa

Lue myös

Hyvinvointialue aloittaa vuodenvaihteessa – Kuntayhtymä Kaksineuvoisen verkkosivut poistuvat keväällä

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue aloittaa toimintansa 1.1.2023. Vuodenvaihteessa avataan myös uusi hyvinvointialueen yhteinen verkkosivusto osoitteessa www.hyvaep.fi. Jatkossa kaikki Kuntayhtymä Kaksineuvoisen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita koskevat tiedot löytyvät hyvinvointialueen verkkosivuilta. Kuntayhtymä Kaksineuvoisen verkkosivut tulevat poistumaan kevään 2023 aikana.

Lue lisää

Hyvinvointialueen tiedotuslehti jaetaan joka kotiin viikolla 46

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue on tuottanut alueensa asukkaille suunnatun HYVÄEP-tiedotuslehden. Lehti jaetaan jokaiseen eteläpohjalaiseen kotitalouteen viikolla 46. Kyseessä on julkinen tiedote, joten lehti tulee perille, vaikka postilaatikossa tai -luukussa olisi mainoskieltotarra. 24-sivuinen, aikakauslehtityyppinen tiedotuslehti esittelee hyvinvointialueen palveluita

Lue lisää