Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri tiedottanut:

Koronatartuntamäärät jatkavat nousuaan– testituloksissa sekä yhteydenotoissa viivettä

 

Potilaiden suojaamiseksi omaisten vierailut keskussairaalan osastoilla ovat mahdollisia vain rajoitetusti. Poliklinikkavastaanotoille potilaan mukaan voi tulla saattaja vain erityistapauksissa.

 

Kuluvan viikon aikana Etelä-Pohjanmaalla on tullut ilmi yhteensä 586 uutta koronatartuntaa. Loppiaisena 6.1. kirjattiin suurin päiväkohtainen lukema koko pandemia-aikana: yhteensä 199 tartuntaa. Virus leviää laajasti paitsi omassa maakunnassamme, myös maakuntarajojen yli.

Korkeiden tartuntamäärien vuoksi sekä koronatestaus että tartunnanjäljitys ovat erittäin kuormittuneita. Sekä testituloksen valmistumisessa että terveydenhuollon yhteydenotossa positiivisen tuloksen saaneisiin voi olla nyt useidenkin vuorokausien viiveitä. Sairaanhoitopiiri suosittelee myös kotitestien tekemistä. Positiivisen tuloksen saaneen tulee eristäytyä, ja samassa taloudessa asuvien tulee jäädä omaehtoiseen karanteeniin.

Omikron-muunnos leviää nyt todella herkästi. Tartuntamäärien huipun arvioidaan olevan vasta edessäpäin. Koro­na­vi­rus on todistetusti tur­val­li­sem­paa koh­da­ta roko­tet­tu­na. Sairaanhoitopiiri vetoaakin nyt voimakkaasti alueen väestöön, jotta jokainen rokotukseen oikeutettu kävisi ottamassa 1., 2., sekä 3. rokoteannokset mahdollisimman pian.

Merkittävästi heikentyneestä koronatilanteesta johtuen keskussairaalassa muun muassa naistentautien ja synnytysten toimintayksikössä on jouduttu tiukentamaan rajoituksia. Vierailut ja tukihenkilöiden mukanaolo on sallittu seuraavin ehdoin:

  • Synnyttäjän tukena saa synnytyksen aikana olla puoliso ja/tai doula, jos he ovat täysin oireettomia hengitysinfektioiden suhteen ja jos FFP2-suojusta tai kirurgista suu-nenäsuojusta pidetään koko synnytyssalissa olon ajan.
  • Sektiosaliin puoliso/tukihenkilö ei valitettavasti pääse, vaan odottaa synnytyssalissa.
  • Naistenosastolla puoliso tai tukihenkilö saa olla raskaana olevan/synnyttäneen kanssa perhehuoneessa osastolla olon ajan. Yhteishuoneissa puoliso/tukihenkilö voi vierailla, mikäli huoneessa ei ole toista äitiä. Tarpeetonta liikkumista käytävillä on vältettävä. Sisarusten ja isovanhempien vierailut eivät ole mahdollisia.
  • Raskaana olevan tukena saa seulontaultraäänikäynneillä olla mukana puoliso ja/tai tukihenkilö, jos he ovat täysin oireettomia hengitystieinfektioiden suhteen ja jos FFP2-suojusta tai kirurgista suu-nenäsuojusta pidetään koko äitiyspoliklinikalla olon ajan. Muuten äitiyspoliklinikkakäynneille raskaana olija tulee ilman tukihenkilöä.
  • Jos potilaan terveydentila (esim. muistisairaus, kehitysviive) edellyttää tukihenkilön läsnäoloa vastaanotolla, saa hänen seuranaan olla yksi oireeton tukihenkilö. FFP2-suojuksen tai kirurgisen suu-nenäsuojuksen käyttö on vastaanottotiloissa välttämätöntä.

 

Muilla sairaanhoitopiirin poliklinikoilla ja osastoilla noudatetaan jo voimassa ollutta vierailija- ja saattajarajoitusta.

Vuodeosastoilla vierailut on sallittu ainoastaan erityistilanteissa (esimerkiksi potilaan saattohoidon aikana) tai mikäli kyseessä on lapsipotilas. Vierailijan tulee olla aina täysin oireeton ja käyttää vierailun aikana mielellään FFP2-suojusta tai kirurgista suu-nenäsuojusta. Vierailusta tulee sopia etukäteen osaston henkilökunnan kanssa.

Vastaanotolle tulevan potilaan mukana voi olla saattaja ainoastaan silloin, kun potilaan tilanne sitä edellyttää (esimerkiksi muistisairaus tai lapsipotilas). Saattajan tulee olla täysin oireeton. Sekä yli 12-vuotiaiden potilaiden että saattajien tulee käyttää mielellään FFP2-suojusta tai kirurgista suu-nenäsuojusta koko sairaalassakäyntiajan.

Jaa

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Lue myös

Alueellisen yhteistyöryhmä Nyrkin suositukset

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, Nyrkin tiedote 17.1.2022   Tammikuussa jo lähes 2900 koronatartuntaa – Nyrkki jatkoi etätyösuositustaan   Etelä-Pohjanmaan koronaluvut lyövät jälleen uusia, kyseenalaisia ennätyksiä. Viime vii-kolla tuli ilmi yhteensä 1486 uutta tartuntaa. Sairaanhoitoa vaativien koronapotilaiden määrä

Lue lisää

Korona-aiheinen viikkotiedote 17.1.2022

  Kuntayhtymässä koronaluvut kasvaneet vauhdilla Tartunnanjäljitystä ajetaan alas, positiivinen kotitesti riittää Lievät koronaoireet hoidetaan tavallisen flunssan tavoin Pahentuneen koronatilanteen vuoksi THL on tehnyt uudet toimintaohjeet, joihin siirrytään myös Kuntayhtymä Kaksineuvoisessa 17.1.2022 alkaen. Omikronin taudinkulun on

Lue lisää

Talousneuvola sai jatkoa

Talousneuvola – ammattilaisten apua talouteen liittyvissä asioissa Talousneuvola avasi ensimmäistä kertaa ovensa Kauhavalla viime syyskuussa. Kyseessä on matalan kynnyksen palvelu, jossa kuka tahansa Kaksineuvoisen alueen kuntalainen voi saada ammattilaisten apua talouteen liittyvissä asioissa. Ajanvarausta ei

Lue lisää

Koronatartunta Artturintuvalla

14.1.2022 Artturintuvan palveluasunnoissa asuvalla asukkaalla on todettu koronatartunta. Yksikössä noudatetaan pisaraeristyksen varotoimia. Kaikki altistuneet asukkaat sekä työntekijät tullaan testaamaan oireista riippumatta. Artturintuvalle on asetettu vierailukielto 27.1.2022 asti.

Lue lisää