Korona-aiheinen viikkotiedote 1.12.2021

 

Maakunnassa ja koko Suomessa leviämistilanne pahenee

THL korostanut maskisuositusta

Kaksineuvoisessa pelätään vuodenvaihteesta tulevan raskaan

 

Nyrkin suositukset

29.11.2021 kokoontunut alueellinen yhteistyöryhmä Nyrkki kertoi Etelä-Pohjanmaan jatkavan edelleen leviämisalueena. Huolena on alueemme väestön rokotuskattavuus, mikä jää selvästi alle maamme keskitason. Tartuntojen ilmaantuvuus kulkee ennätyskorkealla, ja on erittäin suurta rokottamattoman väestön osalta. Tartuntoja on etenkin kouluikäisten joukossa ja Nyrkki kannustaakin perheitä ottamaan koronarokotukset kaikille yli 12-vuotiaille. THL on päivittänyt 26.11. vahvan maskisuosituksen ja suosittelee, että maskia käytetään julkisissa sisätiloissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan. Maskisuositus koskee yli 12-vuotiaita, sekä rokotettuja että rokottamattomia henkilöitä. Sen lisäksi on tärkeää välttää suuria väkijoukkoja sekä noudattaa hyvää käsikäsihygieniaa.

 

Rokotuskattavuudet yli 12-vuotiaasta väestöstä:

– Koko Suomessa 1. annoksen on saanut 86,7 %, 2. annoksen 81,8 % ja 3. annoksen 5,6 %

– Etelä-Pohjanmaalla 1. annoksen on saanut 84,1 %, 2. annoksen 78,7 % ja 3. annoksen 6,0 %

– Evijärvellä 1. annoksen on saanut 86,1 %, 2. annoksen 81,0 % ja 3. annoksen 6,4 %

– Kauhavalla 1. annoksen on saanut 82,1 %, 2. annoksen 77,7 % ja 3. annoksen 4,4 %

 

Tilanne Kaksineuvoisessa

Kaksineuvoisessa tartuntoja tuli marraskuun ajalta 13. Tartuntojen määrä lisääntyi loppukuuta kohden. Etelä-Pohjanmaalla ja koko Suomessa tartunnoissa on nähty ennätyslukemia päivä päivältä. Saman tahdin jatkuessa on pelkona, että vuoden vaihteesta on tulossa erittäin raskas myös Kaksineuvoisessa. Hoitohenkilökunnan jaksaminen on koetuksella, 3. koronavuosi on alkamassa. Joulunaika lähestyy, mutta nyt on tarpeen ottaa vakavasti suositukset välttää väkijoukkoja, käyttää maskeja sekä ylläpitää hyvää käsihygieniaa. Oireisena on syytä pysytellä kotona. Vastuullisuutta on jättää menemättä tilaisuuksiin, jotka eivät ole pakollisia. Rokotuskattavuuden toivotaan nousevan etenkin Kauhavan osalta, Evijärvellä rokotuskattavuuden ollessa vähän parempi. Kummankin jäsenkunnan rokotuskattavuudessa näkyy isoin notkahdus nuorissa työikäisissä.

 

Karanteeniin määrääminen

Kahdesti rokotetut välttyvät tavallisissa altistumisissa karanteenilta, ellei altistumistilanne ole poikkeuksellisen voimakas tai pitkäkestoinen. Perhealtistumiset katsotaan poikkeukselliseksi altistumiseksi, ja siksi koko perhe asetetaan aina karanteeniin rokotuksista riippumatta, jos samassa taloudessa asuvalla todetaan korona.

 

Koronarokotukset

THL on laajentanut suositusta 3. annoksien osalta. Muutoksia on tullut alle 30-vuotiaiden miesten rokotuksiin ja lisäyksenä ryhmässä ovat sote-työntekijät. Ryhmiin kuuluvat tällä hetkellä:

  • 60 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat
  • laitoksissa ja hoivakodeissa asuvat
  • lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat
  • henkilöt, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt
  • henkilöt, jotka on rokotettu lyhyellä alle 6 viikon annosvälillä
  • koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö
  • ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö sekä muuta kiireellistä hoitoa antava sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö
  • Varotoimena 3. annosta ei anneta alle 30-vuotiaille miehille, elleivät he ole sote-työntekijöitä, laitoksessa asuvia, lyhyellä annosvälillä rokotettuja, lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvia tai henkilöitä, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt. Heille rokotteena on Comirnaty.

 

Koronarokotusten Walk in -ajat

Walk in -aikoina saa koronarokotukselle tulla ilman ajanvarausta kaikki 12-vuotiaat ja sitä vanhemmat. Mukaan tarvitaan henkilöllisyystodistus. Tehosterokotteelle saa ajan 1. annoksen yhteydessä. Koronaviruksen sairastaneille tehosterokote voidaan antaa 6 kuukauden kuluttua taudin sairastamisesta.

Kolmas rokoteannos voidaan antaa, kun on kulunut vähintään 6 kuukautta toisesta annoksesta, paitsi voimakkaasti immuunipuutteisten ryhmässä minimiväli on 2 kuukautta. Huom! 3. annokselle ei tule kutsua, vaan sinne täytyy itse hakeutua. Lisäksi tulee itse huomioida suositellun rokotusvälin täyttyminen ja se, että kolmas rokote on samaa kuin toinen oli.

 

Viikko 48  (rokote suluissa)

to 2.12. Kortesjärvi klo 10–11 (Pfizer)
to 2.12. Evijärvi klo 13:30–14:30 (Pfizer)

Viikko 49

ti 7.12 10–15 Kauhava (Pfizer)
ke 8.12 klo 9–11 Ylihärmä (Pfizer)
ke 8.12 klo 13:30–15:30 Alahärmä (Pfizer)
to 9.12 klo 9–11 Kortesjärvi (Pfizer)
to 9.12 klo 13:30–15:30 Evijärvi (Pfizer)
pe 10.12 klo 9–11 Kauhava (Moderna)

Viikko 50

ma 13.12 klo 9:30–11 Ylihärmä (Pfizer)
Ilta walk in! ma 13.12 klo 16–18 Kauhava (Pfizer)
ke 15.12 klo 14–15:30 Alahärmä (Pfizer)
to 16.12 klo 9–10 Kortesjärvi (Pfizer)
to 16.12 klo 15–16 Evijärvi (Pfizer)
pe 17.12 klo 9–15 Kauhava (Pfizer)

 

Halutessasi varaa aika www.hyvis.fi tai soita numeroon 06 2412 4545.

Omakannasta on nähtävillä omat rokotustiedot ja saatavilla koronapassi: www.kanta.fi

Koronarokotuksiin liittyvät tiedot nähtävissä verkkosivuiltamme:
https://kaksineuvoinen.fi/etusivu/koronarokotukset-ja-ajanvaraus

 

Koronatilannetta koskevat tiedotteet kokoamme sivustollemme: https://kaksineuvoinen.fi/etusivu/koronatilanne-alueellamme

 

 

Jaa

Lue myös

Hyvinvointialue aloittaa vuodenvaihteessa – Kuntayhtymä Kaksineuvoisen verkkosivut poistuvat keväällä

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue aloittaa toimintansa 1.1.2023. Vuodenvaihteessa avataan myös uusi hyvinvointialueen yhteinen verkkosivusto osoitteessa www.hyvaep.fi. Jatkossa kaikki Kuntayhtymä Kaksineuvoisen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita koskevat tiedot löytyvät hyvinvointialueen verkkosivuilta. Kuntayhtymä Kaksineuvoisen verkkosivut tulevat poistumaan kevään 2023 aikana.

Lue lisää

Hyvinvointialueen tiedotuslehti jaetaan joka kotiin viikolla 46

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue on tuottanut alueensa asukkaille suunnatun HYVÄEP-tiedotuslehden. Lehti jaetaan jokaiseen eteläpohjalaiseen kotitalouteen viikolla 46. Kyseessä on julkinen tiedote, joten lehti tulee perille, vaikka postilaatikossa tai -luukussa olisi mainoskieltotarra. 24-sivuinen, aikakauslehtityyppinen tiedotuslehti esittelee hyvinvointialueen palveluita

Lue lisää