Korona-aiheinen viikkotiedote 24.11.2021

 

Maakunta jatkaa leviämisalueena

Koronarokotusten tilanne Kauhavalla ja Evijärvellä

3. rokoteannokselle tulija, tarkista rokotusvälin täyttyminen

 

22.11.2021 kokoontuneen Nyrkin mukaan Etelä-Pohjanmaa jatkaa leviämisalueena. Alueemme väestön rokotuskattavuudessa on todettu edelleen olevan puutteita, vaikka halukkuus ottaa rokotteita onkin vähän noussut. Sairaalahoidon kuormitus on edelleen suurta. Tartuntojen määrä on lisääntynyt kouluikäisillä. Perustorjuntatoimet kuten kasvomaskin käyttö, suurten väkijoukkojen välttäminen ja hyvä käsihygienia ovat edelleen tarpeen. Nyrkki kannustaa perheitä ottamaan koronarokotukset yli 12-vuotiaille. Aiemmat ravintolarajoitukset pysyvät. Etätyösuositusta on jatkettu 31.12.2021 asti.

 

Rokotuskattavuudet yli 12-vuotiaasta väestöstä:

  • Koko Suomessa  1. annoksen on saanut 86,4 % ja 2. annoksen 81,1 %
  • Etelä-Pohjanmaalla 1. annoksen on saanut 83,6 % ja 2. annoksen 78,2 %
  • Evijärvellä 1. annoksen on saanut 85,3 % ja 2. annoksen 80,4 %
  • Kauhavalla 1. annoksen on saanut 81,7 % ja 2. annoksen 77,0 %

 

Kaksineuvoisessa tartuntoja on marraskuun aikana tullut ilmi yhdeksän.

 

Koronarokote kannattaa ottaa. Koronarokote antaa suojaa viruksen aiheuttamaa tautia vastaan. Tauti aiheuttaa äkillisen hengitystieinfektion, jonka voimakkuus voi vaihdella oireettomasta erittäin vakavaan tilaan. Osalle potilaista voi tulla taudin pitkäaikaisseurauksia, kuten väsymystä, hengenahdistusta, sekä nivel- ja rintakipuja. Koronarokotus ei kokonaan poista tartunnan saamisen ja tartuttamisen riskiä, mutta se pienentää merkittävästi viruksen erittymistä ja sen leviämistä sekä pienentää riskiä saada taudin vakava, sairaalahoitoa vaativa muoto.

On tärkeää ottaa täysi rokotussarja. Saadessasi koronarokotteen sinulle varataan aika toista annosta varten. Toinen annos on tärkeä, jotta rokotteen suojateho vahvistuu kiertäviä koronavirusmuunnoksia vastaan. Toinen annos myös varmistaa suojan kestämisen mahdollisimman pitkään.

Osalle ihmisistä suositellaan kolmatta koronarokoteannosta, koska heillä kahden annoksen suojateho vakavaa koronavirustautia vastaan heikentyy muuta väestöä nopeammin. Valtaosalla väestöstä rokotteen suojateho vakavaa koronavirustautia vastaan säilyy erittäin hyvänä ainakin 6 kk:n ajan. (Suositukset 3. annoksesta: https://kaksineuvoinen.fi/etusivu/koronarokotukset-ja-ajanvaraus )

Koronarokotusten tavoitteena on vähentää koronaviruksen aiheuttamaa tautitaakkaa, estää kuolemia ja eliniän menetystä sekä turvata terveydenhuollon kantokykyä.

 

Ohje ”koronapassin” hakemiseen Omakannasta

EU:n koronatodistusta on käytetty Suomessa ns. koronapassina 16.10.2021 alkaen. Koronapassin löytää Omakannasta. Mene netissä osoitteeseen www.kanta.fi ja klikkaa oikeasta yläkulmasta Kirjaudu Omakantaan. Kirjautuminen tapahtuu omalla tunnistusvälineelläsi kuten verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Valitse seuraavaksi vasemman reunan valikosta kohta Koronatodistus. Valittavaksi avautuu kolme eri todistus vaihtoehtoa:

– Todistus koronarokotuksesta

– Todistus koronatestituloksesta

– Todistus sairastetusta koronavirustaudista

Avaa valitsemasi todistus painamalla ”Avaa todistus (pdf)” -linkkiä. Todistus avautuu, jos sinulla on se. Voit tallentaa pdf-tiedoston, tulostaa tai ottaa siitä kuvakaappauksen.

 

Ohje rokotustietojen tarkistamiseen Omakannasta

Omat rokotustiedot voit tarkistaa Omakannasta. Mene netissä osoitteeseen www.kanta.fi ja klikkaa oikeasta yläkulmasta Kirjaudu Omakantaan. Kirjautuminen tapahtuu omalla tunnistusvälineelläsi kuten verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Valitse seuraavaksi vasemman reunan valikosta kohta Terveystiedot ja edelleen avautuvasta valikosta Rokotukset, näin avautuvat rokotustietosi.

 

Koronarokotusten Walk in –ajat

Walk in –aikoina saa koronarokotukselle tulla ilman ajanvarausta kaikki 12-vuotiaat ja sitä vanhemmat. Mukaan tarvitaan henkilöllisyystodistus. Tehosterokotteelle saa ajan 1. annoksen yhteydessä. Kolmannen annoksen ryhmiin kuuluvien täytyy itse huomioida, että rokotusten suositeltu vähimmäisväli täyttyy. Aiemmat rokotuksesi näet Omakannasta www.kanta.fi (ohje ylempänä). Huomioi myös mitä rokotetta minäkin päivänä annetaan. Lisätietoja kaikesta koronarokotuksiin liittyvästä löytyy nettisivuiltamme: https://kaksineuvoinen.fi/etusivu/koronarokotukset-ja-ajanvaraus

Viikko 47
to 25.11. klo 9–11 Kortesjärvi (Pfizer)
to 25.11. klo 14–15 Evijärvi (Pfizer)

Viikko 48
ti 30.11. Ylihärmä klo 10–11 (Pfizer)
ti 30.11. Alahärmä klo 13:30–14:30 (Pfizer)
ke 1.12. Kauhava klo 14–15​:30 (Pfizer)
to 2.12. Kortesjärvi klo 10–11 (Pfizer)
to 2.12. Evijärvi klo 13:30–14:30 (Pfizer)

Viikko 49
ti 7.12. Kauhava klo 10–12 (Pfizer)
ke 8.12. Ylihärmä klo 9–11 (Pfizer)
ke 8.12. Alahärmä klo 13:30–15:30 (Pfizer)
to 9.12. Kortesjärvi klo 9–11 (Pfizer)
to 9.12. Evijärvi klo 13:30–15:30 (Pfizer)
pe 10.12. Kauhava klo 9–11 (Moderna)

Halutessasi varaa aika www.hyvis.fi tai soita numeroon 06 2412 4545.

 

Koronatilannetta koskevat tiedotteet kokoamme sivustollemme: https://kaksineuvoinen.fi/etusivu/koronatilanne-alueellamme

Jaa

Lue myös

Hyvinvointialue aloittaa vuodenvaihteessa – Kuntayhtymä Kaksineuvoisen verkkosivut poistuvat keväällä

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue aloittaa toimintansa 1.1.2023. Vuodenvaihteessa avataan myös uusi hyvinvointialueen yhteinen verkkosivusto osoitteessa www.hyvaep.fi. Jatkossa kaikki Kuntayhtymä Kaksineuvoisen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita koskevat tiedot löytyvät hyvinvointialueen verkkosivuilta. Kuntayhtymä Kaksineuvoisen verkkosivut tulevat poistumaan kevään 2023 aikana.

Lue lisää

Hyvinvointialueen tiedotuslehti jaetaan joka kotiin viikolla 46

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue on tuottanut alueensa asukkaille suunnatun HYVÄEP-tiedotuslehden. Lehti jaetaan jokaiseen eteläpohjalaiseen kotitalouteen viikolla 46. Kyseessä on julkinen tiedote, joten lehti tulee perille, vaikka postilaatikossa tai -luukussa olisi mainoskieltotarra. 24-sivuinen, aikakauslehtityyppinen tiedotuslehti esittelee hyvinvointialueen palveluita

Lue lisää