Korona-aiheinen viikkotiedote 2.11.2021

 

Sairaanhoitopiirimme jatkaa leviämisvaiheessa

Vähäoireisetkin testiin, maskisuositus jatkuu

Koronapassi kannattaa

 

Alueellinen yhteistyöryhmä Nyrkki totesi 1.11.2021 pidetyssä kokouksessa Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin olevan edelleen koronaepidemian leviämisvaiheessa. Ympäri maakuntaa tartuntojen määrä oli noussut, viikolta 43 tuli uudet huippulukemat. Tartunnoista suurin osa tuli perhepiiristä. Sairastuneista yli puolet oli valmiiksi karanteenissa. Nyrkin mukaan erikoissairaanhoidossa oli 8 koronapotilasta (iältään 7-92 vuotta), joista 2 oli tehohoidossa.

Alueen huolestuttavan tilanteen vuoksi Nyrkki suosittele laajaa maskin käyttöä 12 vuotta täyttäneille. Etätyösuositus jatkuu 30.11.2021 asti. Kokoontumisrajoitusta ei ole voimassa. Yleisötilaisuuksien järjestämisessä on edelleen otettava huomioon tartuntatautilain pykälän 58 c hygieniavaatimukset. Lisäksi Nyrkki suosittelee, että yksityistilaisuudet pyrittäisiin pitämään pienimuotoisena, turvaohjeita noudattaen. Lasten ja nuorten harrastukset voivat jatkua normaalisti, aikuisten kohdalla suositellaan noudatettavan yleisiä turvaohjeita kuten lähikontaktin välttämistä.

 

Kuntayhtymä Kaksineuvoisen tilanne

Syksyn aikana tartuntoja on alueellamme ollut runsaasti, viimeisen kolmen kuukauden aikana yhteensä 74. Näistä suurin osa on ollut rokottamattomilla, tai vasta yhden rokotteen saaneilla. Kahden rokotteen suoja on havaittu hyväksi, eikä tällöin aseteta myöskään aina karanteeniin. Kuntayhtymässä koronarokotteen ensimmäisen annoksen oli viime viikon jälkeen saanut 12 778 henkilöä, eli 80,1 % yli 12-vuotiaista alueemme asukkaista. Heistä tehosteen oli saanut 11 288 henkilöä eli 70,7 %.

Lokakuun lopulla Kauhavan yhtenäiskoulun oppilaista viidellä todettiin koronavirus. Karanteniin on asetettu 5A, 7E ja 9B luokkien oppilaat sekä yksittäisiä muita altistuneita. Koko koulua ei nähty tarpeen siirtää etäopetukseen. Tartunnat vaativat lähikontaktin ja leviävät lähinnä perhepiirissä sekä vapaa-ajalla. Kouluperäiset tartunnat ovat vähäisempiä.

Leviämistilanne huomioiden, kaikkia oireisia kannustetaan hakeutumaan testiin. Ja on syytä muistaa, että flunssaoireisina ei tule mennä tapahtumiin, harrastuksiin, kyläilemään tms.

 

Koronapassi

Yli 16-vuotiaiden kannattaa hankkia koronapassi, sillä sitä on jo Etelä-Pohjanmaallakin alettu ottaa käyttöön. Koronapassiksi kutsutaan EU:n koronatodistusta (todistus koronarokotuksista, tuoreesta negatiivisesta koronatestituloksesta tai sairastetusta koronasta). Todistuksen saa ladattua Omakannasta www.kanta.fi, sieltä saa myös lisätietoa asiasta. Vaihtoehtoisesti todistus voidaan tulostaa Kauhavan hyvinvointikeskuksen potilastoimistosta.

Eri tilaisuuksien ja tapahtumien järjestäjät päättävät noudattavatko voimassa olevia rajoituksia vai edellyttävätkö asiakkailta koronapassia sisäänpääsyn yhteydessä (samalla voidaan edellyttää henkilöllisyystodistuksen näyttämistä). Velvoitetta esittää koronapassi ei ole, mutta sen esittämättä jättäminen estää pääsyn tilaisuuteen tai tilaan, jossa passi on otettu käyttöön. Koronapassin esittämistä ei voi edellyttää paikoissa, jotka ovat tavanomaisen elämän tai lakisääteisten oikeuksien ja palveluiden kannalta välttämättömiä, kuten apteekeissa tai kaupoissa.

Jos ottaa koronarokotteen tulevan viikon aikana, ehtii saada tehosterokotuksen ja koronapassin kuntoon vielä ennen joulua!

 

Koronarokotukselle ilman ajanvarausta

Alta näet koronarokotusten tulevat Walk in -paikat, joihin voi tulla ilman ajanvarausta. Ota mukaasi vain henkilöllisyystodistus, kuten Kela-kortti. Halutessaan voi varata ajan, joko netistä www.hyvis.fi tai soittamalla takaisinsoittojärjestelmäämme 06 2412 4545.

 

Viikko 44

 • ke 3.11 klo 9–10 Ylihärmä (Pfizer)
 • ke 3.11 klo 13–14:30 Alahärmä (Pfizer)
 • to 4.11 klo 9–10 Kortesjärvi (Pfizer)
 • to 4.11 klo 13–14:30 Evijärvi (Pfizer)
 • pe 5.11 klo 12–14 Kauhava (Pfizer)

Viikko 45

 • Walk in -ilta! ma 8.11. klo 16–18 Kauhava (Pfizer)
 • ma 8.11 klo 9–11 Kauhava (Pfizer)
 • ti 9.11 klo 12–13 Kauhava (Moderna)
 • ti 9.11 klo 13–14:30 Ylihärmä (Pfizer)
 • ke 10.11 klo 14:30–15:30 Alahärmä (Pfizer)
 • to 11.11 klo 12–13 Kortesjärvi (Pfizer)
 • pe 12.11 klo 9–10:30 Evijärvi (Pfizer)

​Viikko 46

 • ke 17.11 klo 10–11 Kauhava (Moderna)
 • to 18.11 klo 9–10 Kauhava (Pfizer)
 • pe 19.11 klo 9–10 Kauhava (Pfizer)

 

Koronarokotteen anto-ohjeet:

Ensimmäinen annos kaikille yli 12-vuotiaille.

Toinen annos 6 viikkoa ensimmäisestä annoksesta, lisäksi huomioi mitä rokotetta annetaan minäkin päivänä (1. annos ennen 22.9.).

Kolmas annos vaikeasti immuunipuutteisille 2 kk kuluttua toisesta annoksesta.

60-vuotta täyttäneille sekä kaikille riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluville 6 kk kuluttua toisesta annoksesta.

Koronaviruksen sairastaneille tehosterokote 6 kk kuluttua taudin sairastamisesta.

 

Voit lukea tarkempia ohjeita www.kaksineuvoinen.fi etusivun kautta kohdasta koronarokotukset.

 

Koronatilannetta koskevat tiedotteet kokoamme sivustollemme: https://kaksineuvoinen.fi/etusivu/koronatilanne-alueellamme

 

 

Jaa

Lue myös

Hyvinvointialue aloittaa vuodenvaihteessa – Kuntayhtymä Kaksineuvoisen verkkosivut poistuvat keväällä

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue aloittaa toimintansa 1.1.2023. Vuodenvaihteessa avataan myös uusi hyvinvointialueen yhteinen verkkosivusto osoitteessa www.hyvaep.fi. Jatkossa kaikki Kuntayhtymä Kaksineuvoisen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita koskevat tiedot löytyvät hyvinvointialueen verkkosivuilta. Kuntayhtymä Kaksineuvoisen verkkosivut tulevat poistumaan kevään 2023 aikana.

Lue lisää

Hyvinvointialueen tiedotuslehti jaetaan joka kotiin viikolla 46

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue on tuottanut alueensa asukkaille suunnatun HYVÄEP-tiedotuslehden. Lehti jaetaan jokaiseen eteläpohjalaiseen kotitalouteen viikolla 46. Kyseessä on julkinen tiedote, joten lehti tulee perille, vaikka postilaatikossa tai -luukussa olisi mainoskieltotarra. 24-sivuinen, aikakauslehtityyppinen tiedotuslehti esittelee hyvinvointialueen palveluita

Lue lisää