Korona-aiheinen viikkotiedote 26.10.2021

 

Maakunta leviämisvaiheessa – koronaa ennätysmäärä

Kolmannet koronarokotukset laajenevat

Koronapassi jouluksi kuntoon

 

Alueellinen yhteistyöryhmä Nyrkki tiedotti 25.10.2021 Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin pysyvän koronaepidemian leviämisvaiheessa. Lokakuussa on ollut ennätysmäärä tartuntoja, joiden ryppäät ovat tulleet Lappajärveltä ja Seinäjoelta. Suurin osa tartunnoista on ollut eri-ikäisillä rokottamattomilla henkilöillä. Myös erikoissairaanhoidossa on koronapotilaita, iältään 19–75-vuotiaita. Nyrkki päätti jatkaa etätyösuositustaan 30.11.2021 asti.

 

Ajantasainen rokotustilanne

Kuntayhtymässä koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut 12 746 henkilöä, eli 79,9 % yli 12-vuotiaista alueemme asukkaista. Heistä tehosteen on saanut 11 131 henkilöä eli 69,8 %.

Nuorimpien ikäluokkien rokotustilanne 1. annosten osalta on:

 • 12–15-vuotiailla 59 %
 • 16–24-vuotiailla 70 %
 • 25–34-vuotiailla 61 %
 • 35–44-vuotiailla 69 %

Sitä vanhemmilla ikäryhmillä rokotuskattavuus on 80–90 %.

 

Koronatilannetta koskevat tiedotteet kokoamme sivustollemme:
https://kaksineuvoinen.fi/etusivu/koronatilanne-alueellamme

 

Kolmannet koronarokotukset

THL on laajentanut 3. koronarokotteiden antamista. Suosituksen mukaan kolmas rokote voidaan antaa kaikille, jotka ovat saaneet 1. ja 2. annoksen lyhyellä alle 6 viikon välillä, 60 vuotta täyttäneille, laitoksissa ja hoitoyksiköissä asuville iästä riippumatta sekä keväällä 2021 riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluneille.

Kolmas rokoteannos voidaan antaa 6 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta, paitsi vaikeasti immuunipuutteisten ryhmässä väli on 2 kuukautta. Varotoimena 3. annosta ei anneta alle 30-vuotiaille miehille, ellei kuulu vaikeasti immuunipuutteisten ryhmään.

Koronarokotukseen voit varata ajan netistä www.hyvis.fi tai numerosta 06 2412 4545.

 

Vaikeasti immuunipuutteisten ryhmään kuuluvat ovat erikoissairaanhoidossa olevia tai vastikään siellä olleita henkilöitä, joilla on elinsiirto, kantasolunsiirto enintään 3 vuotta sitten tai kauemminkin mikäli käänteishyljinnän estolääkitys jatkuu, vaikea tai keskivaikea synnynnäinen immuunipuutos, immunosuppressiiviinen syöpähoito vuoden sisällä sekä leukemian, lymfooman tai myelooman monoklonaalista vasta-ainehoitoa kahden vuoden aikana saaneet, aplastinen anemia, autoimmuunisairauksien hoitoon JAK-estäjiä tai biologisia lääkkeitä, dialyysi ja vaikea munuaisten vajaatoiminta, pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV, tai lääkärin arvioima muu vaikea immuunipuutos.

Riskiryhmään 1 kuuluvat 12 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat, joilla on aktiivisessa hoidossa oleva syöpäsairaus, lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes, vaikea puolustusjärjestelmän sairaus, vaikea krooninen munuaissairaus tai vaikea krooninen keuhkosairaus.

Riskiryhmään 2 kuuluvat 12 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat, joilla on jatkuvaa lääkitystä vaativa astma, vaikea sydänsairaus, hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila, immuunipuolustusta haittaava lääkitys autoimmuunisairauteen, vaikea krooninen maksasairaus, tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisen vajaatoiminta, uniapnea, psykoosisairaus tai sairaalloinen lihavuus (BMI 40, 12–15-vuotiailla ISO-BMI 35).

 

 

Koronapassi

Etelä-Pohjanmaa siirtyi koronan leviämisvaiheeseen 18.10.2021. Siihen liittyen Etelä-Pohjanmaallakin tuli voimaan ravintoloita koskeva toiminnan rajoitus 21.–22.10. välisenä yönä. Ravintola välttyy rajoituksilta, mikäli ottaa käyttöön niin sanotun koronapassin.

Laki koronapassista tuli voimaan 16.10.2021. Koronapassin edellytyksenä on täysi rokotussarja vähintään 7 vrk aiemmin, negatiivinen koronatestitulos enintään 72 h aiemmin tai sairastettu koronatauti enintään 6 kk aiemmin. Koronapassin alaikäraja on 16 vuotta. Koronapassina toimii EU:n koronatodistus, minkä saa ladattua Omakannasta www.kanta.fi. Se voidaan myös tulostaa Kauhavan hyvinvointikeskuksen potilastoimistosta. Koronapassista voit lukea lisää www.thl.fi /koronatodistus.

Jos ottaa koronarokotteen tulevan kahden viikon aikana, ehtii saada tehosterokotuksen ja koronapassin kuntoon vielä ennen joulua!

 

 

Ohjeet Walk in -rokotukseen tulevalle

Walk in -rokotukselle voit tulla ilman ajanvarausta, mukaan tarvitset vain henkilöllisyystodistuksen! Ensimmäinen annos voidaan antaa kaikille yli 12-vuotiaille. Toinen annos voidaan antaa 6 viikkoa ensimmäisestä annoksesta, lisäksi huomioi mitä rokotetta annetaan minäkin päivänä (1. annos ennen 20.9.). Kolmannelle annokselle voivat tulla 60-vuotiaat, vaikeasti immuunipuutteiset sekä kaikki riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvat, jos toisesta annoksesta on kulunut suosituksessa mainittu aika. Koronaviruksen sairastaneille voidaan antaa tehosterokote 6 kuukauden kuluttua taudin sairastamisesta.

Tulevat Walk in –rokotuspaikat:

Viikko 44

 • Walk in -ilta! ma 1.11 klo 16–18 Kauhava (Pfizer)
 • ma 1.11 klo 9–12 Kauhava (Pfizer)
 • ke 3.11 klo 9–10 Ylihärmä (Pfizer)
 • ke 3.11 klo 13–14:30 Alahärmä (Pfizer)
 • to 4.11 klo 9–10 Kortesjärvi (Pfizer)
 • to 4.11 klo 13–14:30 Evijärvi (Pfizer)
 • pe 5.11 klo 12–14 Kauhava (Pfizer)

Viikko 45

 • Walk in -ilta! ma 8.11. klo 16–18 Kauhava (Pfizer)
 • ma 8.11 klo 9–11 Kauhava (Pfizer)
 • ti 9.11 klo 12–13 Kauhava (Moderna)
 • ti 9.11 klo 13–14:30 Ylihärmä (Pfizer)
 • ke 10.11 klo 14:30–15:30 Alahärmä (Pfizer)
 • to 11.11 klo 12–13 Kortesjärvi (Pfizer)
 • pe 12.11 klo 9–10:30 Evijärvi (Pfizer)

​Viikko 46

 • ke 17.11 klo 10–11 Kauhava (Moderna)

 

Näiden lisäksi on ajanvarauksellisia aikoja netissä www.hyvis.fi tai puhelimitse 06 2412 4545.

 

 

 

 

 

 

 

 

Jaa

Lue myös

Hyvinvointialue aloittaa vuodenvaihteessa – Kuntayhtymä Kaksineuvoisen verkkosivut poistuvat keväällä

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue aloittaa toimintansa 1.1.2023. Vuodenvaihteessa avataan myös uusi hyvinvointialueen yhteinen verkkosivusto osoitteessa www.hyvaep.fi. Jatkossa kaikki Kuntayhtymä Kaksineuvoisen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita koskevat tiedot löytyvät hyvinvointialueen verkkosivuilta. Kuntayhtymä Kaksineuvoisen verkkosivut tulevat poistumaan kevään 2023 aikana.

Lue lisää

Hyvinvointialueen tiedotuslehti jaetaan joka kotiin viikolla 46

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue on tuottanut alueensa asukkaille suunnatun HYVÄEP-tiedotuslehden. Lehti jaetaan jokaiseen eteläpohjalaiseen kotitalouteen viikolla 46. Kyseessä on julkinen tiedote, joten lehti tulee perille, vaikka postilaatikossa tai -luukussa olisi mainoskieltotarra. 24-sivuinen, aikakauslehtityyppinen tiedotuslehti esittelee hyvinvointialueen palveluita

Lue lisää