Korona-aiheinen viikkotiedote 1.10.2021

 

Etelä-Pohjanmaa siirtyi perustasolle

Kuntayhtymässä karanteenit lisääntyivät huimasti

Koronarokotuksille toivotaan lisää nuorta väkeä

 

Alueellinen yhteistyöryhmä Nyrkki linjasi kokouksessaan 20.9. Etelä-Pohjanmaan siirtyvän perustasolle. Tämän myötä Nyrkki muutti maskisuosituksen perustason suosituksen mukaisesti. Maskisuosituksia kevennettiin mm. kouluissa ja varhaiskasvatuksessa, sen sijaan sote-työntekijöiden maskinkäyttösuositus jatkuu ennallaan. Kasvomaskia on edelleen hyvä käyttää aina tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa.

 

Kuntayhtymä Kaksineuvoisen tilanne

Ensimmäisen rokoteannoksen saaneita on 78 % yli 12-vuotiaista alueemme asukkaista. Heistä tehosteen on saanut 65,2 %. Kaksineuvoisen alueella syyskuun aikana tartuntoja todettiin 20 ja karanteeniin asetettiin yhteensä 227 henkilöä. Viime viikonloppuna tapahtunut joukkoaltistuminen nuorison juhlista nosti tartunta- ja karanteenilukuja merkittävästi.

Nyrkin mukaan tällä hetkellä ei ole voimassa olevaa kokoontumisrajoitusta. Yleisötilaisuuksien järjestämisessä on otettava huomioon tartuntatautilain hygieniavaatimukset. Sen mukaan yksityistilaisuuksissa tulee huolehtia hyvästä käsihygieniasta sekä mahdollisuuksien mukaan kasvomaskien käytöstä ja turvaetäisyyksistä. Yksityistilaisuuksiin tulee osallistua vain oireettomana. Juhlien järjestämisessä ja niihin osallistumisessa tulee käyttää harkintaa. Mikäli kokoonnutaan sisätiloihin, tilaisuus tulee järjestää riittävän suuressa tilassa, jotta turvavälejä voidaan noudattaa. Vieraiden saapumista on hyvä porrastaa. Vieraiden saapumis- ja lähtöajoista voi pitää esimerkiksi vieraskirjaa, jotta mahdollisessa altistumistilanteessa altistuneet pystytään jäljittämään.

 

Koronarokotukset

Nuoremmassa ikäväestössä on vähiten rokottautuneita. Koronarokotuksen ottamalla välttyy taudin vakavalta muodolta, se suojaa lähiympäristöä ja on tie yhteiskunnan avautumiseen. Yhä useamman nuoren (12 vuotta täyttäneen) suositellaan tulevan rokotukselle.

Ensimmäiselle koronarokotukselle tai tehosteannokselle ajan voi varata www.hyvis.fi kautta tai numerosta 06 2412 4545. Edelleen on mahdollista tulla rokotuspäiviin walk in –tyylisesti ilman ajanvarausta (katso alta rokotuspaikat ja ajat, ota mukaan henkilöllisyystodistus). Tehosterokotteella suojan saa varhennetusti kuntoon, kun ottaa 2. annoksen jo 6 viikon kuluttua 1. annoksesta (mikäli tulet ilman ajanvarausta, huomioi mitä rokotetta minäkin päivänä annetaan). Huom! Aikoja kolmansiin koronarokotuksiin annetaan vain puhelinajanvarauksen kautta numerosta 06 2412 4545.

 

Seuraavat rokotuspaikat ja ajat:

viikko 40

ti 5.10 Kauhava 8:30-15:30 (Pfizer)

ke 6.10 Kauhava 8:30-14:30 (Moderna)

to 7.10 Kauhava 8:30-15:30 (Pfizer)

pe 8.10 Kauhava 8:30-15:30 (Pfizer)

viikko 41

ma 11.10 Ylihärmä 14-15:30 (Pfizer)

ti 12.10 Kauhava 8:30-13 (Pfizer)

ti 12.10 Kortesjärvi 14:30-15:30 (Pfizer)

ke 13.10 Alahärmä 14-15:30 (Pfizer)

ke 13.10 Kauhava 16-18 (Pfizer)

to 14.10 Evijärvi 14-15:30 (Pfizer)

pe 15.10 Kauhava 8:30-15:30 (Pfizer)

 

Lisäksi viikolla 40 on lauantaina 9.10. Seinäjoen Ideaparkissa Walk in –rokotustapahtuma klo 10–15 (Huom! 4.10. on päivitetty tieto kellonajasta: tapahtuma alkaa klo 10 eikä klo 9 kuten aiemmin ilmoitettiin). Siellä kaikki yli 12-vuotiaat kävijät voivat saada koronarokotteen 1. annoksen!

 

THL:n uusia suosituksia kolmansista koronarokotuksista:

  • Raskaana olevat: voimakkaasti immuunipuutteisille, tai jos saanut kaksi rokoteannosta lyhyellä (alle 6 viikon) annosvälillä.
  • Taudin sairastaneet: voimakkaasti immuunipuutteisille.
  • Ulkomailla saadut rokotteet: ulkomailla lyhyellä annosvälillä kaksi rokoteannosta saaneille, kun viimeisestä rokotteesta on kulunut vähintään 6 kuukautta. Ohjeistus koskee myös Sputnik-rokotteen saaneita.
  • Janssenin rokotteen saaneet: jos on saanut Janssenin rokotteen (Johnson & Johnson), suosituksena toinen koronarokote kun on kulunut vähintään 6 kuukautta.

 

THL:n ohje koronavirustaudin sairastaneen rokottamiseen

PCR-testillä varmistetun koronataudin sairastaneille riittää yksi rokoteannos. Jos yhden rokoteannoksen saanut henkilö sairastuu rokotuksen jälkeen koronavirustautiin, ei toista rokoteannosta tarvita. Parhaan suojatehon muodostumiseksi rokotuksen ja sairastetun taudin välillä tulisi olla vähintään 6 viikkoa. Jos sairastetun taudin ja koronarokotteen välillä on alle 6 viikkoa, suositellaan toista rokoteannosta hyvän suojatehon varmistamiseksi.

 

Koronatilannetta koskevat tiedotteet kokoamme sivustollemme:
https://kaksineuvoinen.fi/etusivu/koronatilanne-alueellamme

Käy tutustumassa myös uuteen Omaolo–palveluun (sisältää koronaoirearvion), jossa voit asioida verkossa 24h:
https://kaksineuvoinen.fi/omaolo

Jaa

Lue myös

Hyvinvointialueen tiedotuslehti jaetaan joka kotiin viikolla 46

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue on tuottanut alueensa asukkaille suunnatun HYVÄEP-tiedotuslehden. Lehti jaetaan jokaiseen eteläpohjalaiseen kotitalouteen viikolla 46. Kyseessä on julkinen tiedote, joten lehti tulee perille, vaikka postilaatikossa tai -luukussa olisi mainoskieltotarra. 24-sivuinen, aikakauslehtityyppinen tiedotuslehti esittelee hyvinvointialueen palveluita

Lue lisää

Influenssarokotuspäivät tulossa marraskuulla

Kausi-influenssarokotukset aloitetaan marraskuussa. Tarkemmat ajankohdat ilmoitetaan myöhemmin. Rokotuksia annetaan sekä Kuntayhtymä Kaksineuvoisen alueen hyvinvointiasemilla, että Kauhavan hyvinvointikeskuksessa. Riskiryhmään kuuluvat koululaiset ja opiskelijat voivat käydä omalla kouluterveydenhoitajalla ottamassa rokotteen. Alle 7-vuotiaille lapsille voi varata rokotusajan alueiden lastenneuvoloista.

Lue lisää