Korona-aiheinen viikkotiedote 24.9.2021

 

Etelä-Pohjanmaa jatkaa koronan kiihtymisvaiheessa rokotuskattavuuden ollessa Suomen alhaisin

 

Eniten tartuntoja rokottamattomilla ja nuoremmissa ikäryhmissä


Alueellinen yhteistyöryhmä Nyrkki linjasi kokouksessaan 20.9. Etelä-Pohjanmaan jatkavan koronaepidemian kiihtymisvaiheessa. Maakunnassamme on Suomen alhaisin rokotuskattavuus ja koronavirusta esiintyy edelleen. Tartunnat tulevat nyt ulkomailta, ravintoloista, perhepiiristä ja työpaikoilta. Suurin osa tartunnoista todetaan rokottamattomilla ja alle 40-vuotiailla. Infektioylilääkäri Elina Kärnän mukaan koronarokotuksilla on jopa kymmenkertainen hyöty vakavia tautimuotoja ja kuolemia vastaan. Rokotus suojaa ihmistä ja hänen koko lähipiiriään, auttaen myös yhteiskuntaa palaamaan normaaliin toimintaan.

Kuntayhtymä Kaksineuvoisen tilanne


Kaksineuvoisen alueella on tähän mennessä syyskuuta tartuntoja todettu 17. Ensimmäisen rokoteannoksen saaneita on 12 395 eli 77,7 % yli 12-vuotiaista alueemme asukkaista. Heistä tehosteen on saanut 10 395 henkilöä, eli 63 %.

Kulunut viikko oli Kauhavan Walk in –päivissä suosiollinen. Eniten rokotuksille hakeuduttiin nuoremmista ikäryhmistä 1. annokselle, mutta väkeä oli hyvin liikkeellä myös muista ikäryhmistä ja tehosteitakin annettiin. Vielä on kuitenkin matkaa päästä 80 % laumasuojaan ja rokottamattomia kannustetaan edelleen hakeutumaan rokotuksille!

Koronatilannetta koskevat tiedotteet kokoamme sivustollemme:
https://kaksineuvoinen.fi/etusivu/koronatilanne-alueellamme

 

Kolmannet koronarokotukset immuunipuutteisille


Kolmannet koronarokotukset ovat alkaneet THL:n ohjeistuksen mukaisesti voimakkaasti immuunipuutteisille. Huomioitavaa siis on, ettei rytmitys ole enää sama kuin koronarokotusten alkaessa.

THL:n ohjeistus voimakkaasti immuunipuutteisista, heillä on jokin seuraavista:

 • Elinsiirto
 • Kantasolusiirto
 • Vaikea tai keskivaikea synnynnäinen immuunipuutos
 • Immunosuppressiivinen syöpähoito
 • Autoimmuunisairauksien hoito immunosuppressiivisilla biologisilla lääkkeillä tai JAK-estäjillä
 • Dialyysi ja vaikea krooninen munuaisten vajaatoiminta
 • Pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV
 • Lääkärin arvioima muu vaikea-asteinen immunosuppressiivinen tila

 

Alueemme viikon 39 rokotuspaikat

 

Viikko 39, Walk in -kierros hyvinvointiasemilla:

 • ti 28.9.     Ylihärmä     klo 12–15.30
 • ke 29.9.   Alahärmä    klo 12–15.30
 • to 30.9.   Kortesjärvi  klo 12–15.30
 • pe 1.10.   Evijärvi        klo 12–15.30


Viikolla 39 asemakierroksen lisäksi koronarokotukselle voi tulla Kauhavan hyvinvointikeskukseen ajanvarauksen
(Hyviksen kautta tai numerosta 06 2412 4545) lisäksi walk in -tyyppisesti ilman ajanvarausta ensimmäiselle annokselle kaikki yli 12-vuotiaat ja tehosteannokselle, kun on vähintään kuusi viikkoa kulunut ensimmäisestä annoksesta.

Kolmas annos vain voimakkaasti immuunipuutteisille ja aiemmasta tiedosta poiketen vain puhelinajanvarauksella 06 2412 4545! Oikeus kolmanteen rokotteeseen tarkistetaan rokotukselle tultaessa. Kolmas annos voidaan antaa voimakkaasti immuunipuutteisille, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut 2kk.

Ota mukaan henkilöllisyystodistus, esim. Kela-kortti. Kauhavalle tullessasi valitse päivä rokotteen mukaan.

 

Viikko 39, Kauhavan hyvinvointikeskuksessa klo 915:

 • ma 27.9. (rokote: Moderna)
 • ti 28.9. (rokote: Pfizer)
 • ke 29.9. (rokote: Pfizer)
 • to 30.9. (rokote: Pfizer)
 • pe 1.10. (rokote: Pfizer)

 

Lievennyksiä alle 12-vuotiaiden koronatestaukseen ja altistumisten määrittelyyn

THL on päivittänyt 20.9.2021 suositukset alle 12-vuotiaiden koronatestauksesta ja altistumisten määrittelystä kouluissa, oppilaitoksissa ja varhaiskasvatuksessa.

Jatkossa alle 12-vuotias testataan vain jos on:
– todennetusti altistunut koronavirukselle
– jos perheenjäsenissä on yli 16-vuotiaita rokottamattomia tai heitä, joiden immuunivaste koronaa vastaan on puutteellinen

Samalla jäänee pois koululuokkien ja varhaiskasvatusryhmien joukkokaranteenit. Jatkotartuntojen määrän vähäisyyden vuoksi ne eivät ole enää perusteltuja, ellei tartuntataudeista vastaava lääkäri erikseen sitä määrää.

Lisäksi STM on päivittänyt 14.9.2021 ohjeet kansallisesta koronatestaamisesta ja jäljittämisestä. Testausta jatketaan erityisesti mm.
– sairaaloissa, osastoilla ja ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä sairastuneilla
– sote-henkilöstöllä
– koronavirukselle selkeästi altistuneilla osana tartuntaketjun selvittelyä
-rokottamattomilla, vajaasti rokotetuilla tai jos rokotesuojan epäillään heikentyneen

 

Jaa

Lue myös

Laboratorion aikatauluihin muutoksia 1.8.2022 alkaen 

  Kuntayhtymä Kaksineuvoisen laboratoriopalvelut tuottaa Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri.   Laboratorion toimipisteiden aukioloajat 1.8.2022 alkaen:    Alahärmä: ma, ke ja to klo 7.15 – 11.30,  os.  Härmäntie 10, 62300 Härmä (entinen Säästöpankin talo)   Evijärvi: ma ja ke klo

Lue lisää

Neljäs koronarokoteannos 70–79-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville

THL on kesäkuun alussa laajentanut suositustaan neljänsistä annoksista. Ryhmään on lisätty 70-79-vuotiaat, jotka kuuluvat lääketieteellisiin riskiryhmiin 1 ja 2. Kuka tarvitsee neljännen annoksen? THL suosittelee neljänsiä koronarokoteannoksia: 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille Luettelon voimakkaasti immuunipuutteisista

Lue lisää

Palvelut toimivat kesälläkin 

Aikaisempien vuosien tapaan Kuntayhtymä Kaksineuvoinen supistaa toimintaansa kesän ajaksi. Oheisesta taulukosta näet eri yksiköiden aukioloajat. Muistathan uusia reseptit ja hakea tarvitsemasi hoitotarvikkeet ajoissa! Sähköisten reseptien uusinta onnistuu myös apteekissa, puhelimitse sekä Omakanta-palveluissa.   Sote-keskus ja

Lue lisää