Koronarokotteelle kannustetaan etenkin alle 40-vuotiaita

Kuntayhtymä Kaksineuvoisessa koronarokotukset ovat jatkuneet läpi kesän. Tällä hetkellä ensimmäisen rokoteannoksen saaneita on kuntayhtymän alueella yhteensä 10 910 henkeä. Kaikkien yli 12-vuotiaiden rokotuskattavuus on 68,4, %.

”Ikäluokkien välillä on suuria eroja. Siinä missä alueemme 75–79-vuotiaista rokotteen on ottanut peräti 98 prosenttia, 25–34-vuotiaista rokotteella on käynyt tähän mennessä vasta reilut 41 prosenttia”, johtava ylilääkäri Heidi Ojala taustoittaa.

Kuntayhtymän toiveena on, että mahdollisimman moni ottaisi rokotteen. Rokotukseen voivat varata ajan kaikki alueellamme asuvat yli 16-vuotiaat sekä riskiryhmiin kuuluvat 12–15-vuotiaat. Vapaita aikoja on lähiviikoille hyvin saatavilla.

Lisäksi muualla kirjoilla olevat, mutta kuntayhtymän alueella pidempiaikaisesti oleilevat henkilöt, kuten mökkiläiset, alueella kesää viettävät opiskelijat tai täällä työskentelevät voivat tulla Kaksineuvoiseen rokotettavaksi.

”Koronarokotus ei täysin poista tartunnan saamisen riskiä. Se kuitenkin suojaa vakavalta koronavirustaudilta ja lieventää oireita. Moni kantaa huolta siitä, että tietämättään tartuttaisi muita. Rokotettu henkilö erittää huomattavasti vähemmän koronavirusta kuin rokottamaton, eli rokotteen myötä riski taudin levittämiseen pienenee merkittävästi”, Ojala kertoo.

Ottamalla rokotteen suojaa siis paitsi itseään, myös omaa perhettään, muita läheisiään sekä kaveri- ja harrastuspiirejään.

”Jokainen voi kantaa oman kortensa kekoon. Kyllä sillä, miten hyvä rokotuskattavuus alueellamme on, on merkitystä myös paikallisten tartuntaryppäiden torjumisessa”, Ojala vahvistaa.

Mikäli kohdalle osuu altistuminen, molemmat rokoteannokset saanutta ei välttämättä aseteta karanteeniin.

”Jokainen altistumistilanne arvioidaan tapauskohtaisesti. Pääsääntönä kuitenkin on, että sellaista henkilöä, joka on saanut kaksi rokoteannosta ja toisesta annoksesta on kulunut vähintään viikko, ei aseteta karanteeniin. Rokottamattomilla karanteeni on aina vähintään 10 vuorokautta”.

Koronarokotteen saaneet voivat ladata ja tulostaa koronatodistuksen Omakannasta. Todistuksesta on hyötyä matkustettaessa. Esimerkiksi riskimaasta Suomeen palaavan henkilön, joka on saanut hyväksytysti molemmat koronarokoteannokset ja viimeisimmästä annoksesta on kulunut vähintään 14 vuorokautta, ei tarvitse osallistua koronavirustesteihin maahantulon yhteydessä.

Lisätietoa matkustamisesta THL:n verkkosivustolla

Jaa

Lue myös

Laboratorion aikatauluihin muutoksia 1.8.2022 alkaen 

  Kuntayhtymä Kaksineuvoisen laboratoriopalvelut tuottaa Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri.   Laboratorion toimipisteiden aukioloajat 1.8.2022 alkaen:    Alahärmä: ma, ke ja to klo 7.15 – 11.30,  os.  Härmäntie 10, 62300 Härmä (entinen Säästöpankin talo)   Evijärvi: ma ja ke klo

Lue lisää

Neljäs koronarokoteannos 70–79-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville

THL on kesäkuun alussa laajentanut suositustaan neljänsistä annoksista. Ryhmään on lisätty 70-79-vuotiaat, jotka kuuluvat lääketieteellisiin riskiryhmiin 1 ja 2. Kuka tarvitsee neljännen annoksen? THL suosittelee neljänsiä koronarokoteannoksia: 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille Luettelon voimakkaasti immuunipuutteisista

Lue lisää

Palvelut toimivat kesälläkin 

Aikaisempien vuosien tapaan Kuntayhtymä Kaksineuvoinen supistaa toimintaansa kesän ajaksi. Oheisesta taulukosta näet eri yksiköiden aukioloajat. Muistathan uusia reseptit ja hakea tarvitsemasi hoitotarvikkeet ajoissa! Sähköisten reseptien uusinta onnistuu myös apteekissa, puhelimitse sekä Omakanta-palveluissa.   Sote-keskus ja

Lue lisää