Haku ikäihmisten perhehoitajan valmennuskurssille avoinna elokuun loppuun saakka

Perhehoitaja tukee ikäihmistä tämän arjessa

Perhehoitajana voi aloittaa vaikkapa oman työn ohella. Tärkeintä on soveltuvuus ja halu toimia ikäihmisten hyväksi. Sote-alan koulutus ei ole välttämätöntä, edellytyksenä kuitenkin on perhehoitajan valmennuskurssin suorittaminen. Seuraava kurssi alkaa Kuntayhtymä Kaksineuvoisessa syyskuussa 2021. Hakuaikaa on 31.8.2021 saakka.

 

Kuntayhtymä Kaksineuvoisella nyt on vajaan vuoden ajan toiminut kolme ikäihmisten perhehoitajaa toimeksiantosopimuksilla.

”Perhehoitoa voidaan järjestää Kaksineuvoisen alueella tällä hetkellä kahdella tavalla. Perhehoitaja voi tulla muutamaksi tunniksi suoraan asiakkaan kotiin. Tällöin esimerkiksi puolisostaan huolehtiva omaishoitaja pääsee asioille, harrastamaan tai tapaamaan sukulaisia ja ystäviä. Toisena vaihtoehtona on, että perhehoitaja ottaa asiakkaan hoitoon omaan kotiinsa. Tällöin hoitojaksot ovat tyypillisesti 2–4 vuorokautta”, palvelupäällikkö Marita Neiro ja palvelukoordinaattori Tiina Knuuttila-Puiras Kaksineuvoiselta havainnollistavat.

Uusi toimintamuoto on saanut hyvän startin, ja tyytyväisiä ovat olleet paitsi perhehoitajat itse, myös asiakkaat ja heidän omaisensa.

 

Ulkoilua, arjen toimia ja yhdessäoloa

Alahärmäläisen Riitta-Liisa Mattilan kotiin saapuu perhehoitoasiakas noin kerran kuussa.

”Asiakkaan kanssa käymme kävelyllä tai istuskelemme puutarhassa, voimistelemme, luemme lehtiä ja halutessaan voi osallistua myös ruoanlaittoon. Ikäihmisen voinnin mukaan edetään – jos hän haluaa levätä, voi käydä välillä pitkäkseenkin”, Mattila kuvailee perhehoitajan arkea.

Samansuuntaisesti työstään kertovat myös asiakkaiden kodeissa toimivat perhehoitajat Marika Puntola ja Marko Ekola:

”Asiakkaiden kanssa ulkoillaan, jumpataan ja tehdään muistitehtäviä. Joskus käydään yhdessä kaupassa ja apteekissa. Avustetaan wc:ssä käynnissä ja peseytymisessä”.

”Toimimme asiakkaiden kanssa niin, että he voivat elää mahdollisimman omannäköistään arkea”, Puntola kiteyttää.

Perhehoitajan työssä tärkeä rooli on keskustelulla ja ennen kaikkea kuuntelemisen taidolla.

”Me keittelemme kahvit ja sitten rupatellaan. Kun osaa kysäistä, voi kuulla todella hienoja juttuja vaikkapa ikäihmisen urheilunuoruudesta”, Ekola kertoo.

Erityisohjelmalle ei ole tarvetta:

”Asiakkaiden kanssa jutellaan paljon – muistellaan menneitä ja päivitellään nykyaikaa”, Mattila hymyilee.

 

Omaiselle levollinen mieli

Tähän mennessä Kuntayhtymä Kaksineuvoisessa on toteutunut yli 30 eri pituista lyhytaikaista perhehoitojaksoa. Useimmiten kyse on omaishoitotilanteista tai ikäihmisistä, jotka eivät ole vielä kotihoidon palvelujen piirissä. Perhehoitoasiakkaat tarvitsevat toisen henkilön ohjausta, tukea tai läsnäoloa. Toimintakyky on alentunut, mutta he eivät tarvitse ympärivuorokautista hoivaa.

”Olemme olleet tähän palveluun erittäin tyytyväisiä. Tämä on ollut todella hyvä ratkaisu sekä hoidettavalle että minulle omaishoitajana. Voin jättää puolisoni perhehoitokotiin muutamaksi päiväksi levollisin mielin. Kun haen häntä taas kotiin, hän on virkeä ja kertoilee tyytyväisenä, mitä päivien aikana on puuhailtu. Paljon ovat olleet ulkona, ja tehneet kävelyjä rollaattorin kanssa”, eräs omainen kertoo.

 

Perhehoito yksi työllistymisen vaihtoehto

Riitta-Liisa Mattila kertoo, että mahdollisuus perhehoitajaksi ryhtymiseen tuli hänelle kuin tilauksesta.

”Olin aiemmin hoitanut sekä iäkkäitä appivanhempiani että Alzheimerin tautia sairastanutta äitiäni. Työ oli siten jo valmiiksi tuttua. Mieheni on eläkkeellä ja mietin, mitä me teemme kaksin näin isossa talossa, ja eikö näitä tiloja voisi jotenkin hyödyntää”, Mattila kertoo perhehoitajaksi ryhtymisestä.

”Kun oma kuntokin on hyvä, voin näin omalta osaltani auttaa ikäihmisten hoidossa ja tarjota hoitopaikan. Samalla saan vaihtelua myös omaan arkeeni, päivätyönään koulun keittiöllä työskentelevä Mattila jatkaa.

Marko Ekola toimii muiden töiden ohella perhehoitajana pääsääntöisesti yhtenä päivänä viikossa. Marika Puntolalle perhehoitajuus on sen sijaan ensisijainen työ.

”Kyllähän se aina vähän jännittää, kun tapaa asiakkaan ensimmäistä kertaa”, Puntola myöntää.

”Mutta kun menee vaan ja esittelee itsensä, siitä sitä tullaan tutuiksi. Minulla on valtavan ihania asiakkaita, ja viihdymme yhdessä”.

 

Kiinnostuitko perhehoitajana toimimisesta? Uusi kurssi alkaa syksyllä

Ikäihmisten perhehoitajana toimivalta ei edellytetä sosiaali- ja terveysalan koulutusta tai aiempaa työkokemusta alalta. Sen sijaan työssä aloittavien tulee käydä perhehoitajien ennakkovalmennus.

”Seuraava 21 tuntia kestävä valmennus alkaa Kuntayhtymä Kaksineuvoisessa syyskuussa 2021. Valmennus ajoittuu kolmen kuukauden ajalle, ja koostuu yhteensä 6–7 kokoontumiskerrasta, jotka kestävät kolmisen tuntia kerrallaan. Kokoontumisten välillä osallistujat suorittavat valmennukseen kuuluvia kirjallisia tehtäviä”, Knuuttila-Puiras kertoo.

Valmennuksen jälkeen kuntayhtymä arvioi, soveltuuko koulutettu perhehoitajan tehtävään. Perhehoitajat toimivat toimeksiantosopimuksilla. Aloittaa voi hyvin pienilläkin tuntimäärillä, mutta tehtävään tulee sitoutua pidempiaikaisesti.

”Perhehoidolle on alueellamme tarvetta ja tavoitteenamme onkin laajentaa ja kehittää palvelua edelleen”, Neiro toteaa.

Hakuaikaa syksyn 2021 valmennukseen on 31.8.2021 saakka. Valmennukseen hakeudutaan täyttämällä tulostettava hakulomake. Lisätietoja: palvelupäällikkö Marita Neiro, p. 050 561 7731 ja palvelukoordinaattori Tiina Knuuttila-Puiras, p. 040 183 4974.

Jaa

Lue myös

Laboratorion aikatauluihin muutoksia 1.8.2022 alkaen 

  Kuntayhtymä Kaksineuvoisen laboratoriopalvelut tuottaa Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri.   Laboratorion toimipisteiden aukioloajat 1.8.2022 alkaen:    Alahärmä: ma, ke ja to klo 7.15 – 11.30,  os.  Härmäntie 10, 62300 Härmä (entinen Säästöpankin talo)   Evijärvi: ma ja ke klo

Lue lisää

Neljäs koronarokoteannos 70–79-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville

THL on kesäkuun alussa laajentanut suositustaan neljänsistä annoksista. Ryhmään on lisätty 70-79-vuotiaat, jotka kuuluvat lääketieteellisiin riskiryhmiin 1 ja 2. Kuka tarvitsee neljännen annoksen? THL suosittelee neljänsiä koronarokoteannoksia: 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille Luettelon voimakkaasti immuunipuutteisista

Lue lisää

Palvelut toimivat kesälläkin 

Aikaisempien vuosien tapaan Kuntayhtymä Kaksineuvoinen supistaa toimintaansa kesän ajaksi. Oheisesta taulukosta näet eri yksiköiden aukioloajat. Muistathan uusia reseptit ja hakea tarvitsemasi hoitotarvikkeet ajoissa! Sähköisten reseptien uusinta onnistuu myös apteekissa, puhelimitse sekä Omakanta-palveluissa.   Sote-keskus ja

Lue lisää